Szováta is részt vett a “2019 legvirágosabb úti célja” játékban

A Magyar Turisztikai Ügynökség elismerő oklevéllel köszönte meg Szováta Város Önkormányzatának a 2019. évi Virágos Magyarország környezetszépítő versenyén való részvételét.

Az Országos Idegenforgalmi Hivatal és a Belügyminisztérium által 1994-ben először megszervezett  verseny célja a kulturált és vonzó településkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az építészeti örökség megőrzése és gyarapítása.

A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az Entente Florale Europe több, mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás jegyében. Az európai verseny 9 ország mintegy 20 ezer települését és több mint 45 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a verseny szervezőbizottsága a környezetszépítő kezdeményezésen keresztül is nyitni szeretne a határon túli magyarlakta települések felé.

2019-ben először, hagyományteremtő szándékkal erdélyi települések is nevezhettek a versenyre, így küldte be fotókollázsát márciusban a Maros megyei kisváros, Szováta is.

Fotó: Fülöp Edmund

Az országosan elismert kertészekből, tájépítészekből, várostervezőkből, környezetvédőkből és turisztikai szakemberekből álló szakmai zsűri az értékelésnél fokozottan figyelt a település gondozottságára, tisztaságára, egységes képére, a fenntarthatósági és fejlesztési tervekre, a település turisztikai jelentőségére és felkészültségére, látogató- és vendégbarát szemléletére, valamint az önkormányzat erőfeszítésére, fenntartói szerepére és stratégiai gondolkodására.

Szováta a 30 ezer fős, illetve annál kisebb városok kategóriájában mérkőzött meg. A szakmai értékelések mellett a verseny Facebook oldalán lehetett szavazni a versenyben lévő városok fotóira.