Szováta lett Románia legteljesebb turisztikai központja

A Romániai Balneoturisztikai Patronátus (Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania – OPTBR) minden évben megszervezi az országos balneoturisztikai kongresszust, amely idén szeptember 18-a és 21-e között zajlott, Herkulesfürdőn.

A Balneoturisztikai Patronátus legfőbb célja a romániai gyógyturizmus népszerűsítése, fejlesztésének elősegítése, egykori jó hírnevének visszaszerzése. Az évente megrendezésre kerülő kongresszus is ezt a célt hivatott szolgálni azáltal, hogy lehetőséget teremt a potenciális fürdővárosok, települések, vendéglátó egységek, szállodák vezetői számára találkozni, tapasztalatokat, javaslatokat megosztani, ötleteket gyűjteni, kapcsolatokat teremteni, és közösen terveket szőni.

A négynapos kongresszus fő eseménye a pénteki díjátadó gálaest volt, amely keretében a Romániai Balneoturisztikai Patronátus különböző kategóriánként díjazott településeket, üdülőközpontokat és szállodákat. A Patronátus által előzetesen közzétett pályázati felhívásra bárki jelentkezhetett egy kitöltött űrlappal és a hozzá csatolt szemléltető anyagokkal (fotókkal, kisfilmmel). A pályázó településeket, központokat, szállodákat meghatározott kritériumrendszer alapján egy háromtagú zsűri bírálta el, melynek tagjai a nemzetközi turisztikai piacon tevékenykednek és értek el jelentős eredményeket, valamint teljesen függetlenek a romániai piactól.

A herkulesfürdői Afrodita szállodában megrendezett gálaesten jelen volt, és a nyertes pályázók díjait átadta az Európai Fürdőszövetség főtitkára, Mezősi Csilla.

A legteljesebb turisztikai célpont (cea mai completa destinație turistică) kategória nyertese a Maros megyei Szováta lett. A város elöljárója megtiszteltetésként gondol a díjra, amely „számunkra tökéletes megerősítés és visszajelzés az elmúlt évek befektetett munkájáról, megvalósításairól, ugyanakkor motiváció a jövőre nézve, hogy folytassuk, amit elkezdtünk, ne csak megőrizzük, amit eddig elértünk, hanem tovább haladjunk a fejlődés útján, és erősítsük nemzetközi hírnevünket.”