Tájékoztató kampányt indít az APIA a gazdák számára

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség az akció során felkészíti a gazdákat arra, hogy miként kell támogatásért fordulniuk. Idén kizárólag elektronikus módon lehet támogatást igényelni.

A pályázási időszak március 1-jén kezdődik és május 15-ig tart. Ez idő alatt a mezőgazdászoknak nem is szabad bemenniük az intézmény székhelyére. A farmereknek aktualizálniuk kell a termőterületeiket, majd az IPA ONLINE alkalmazáson keresztül kell feltölteni az adatokat. Ezzel párhuzamosan, a földterületeiket adminisztráló polgármesteri hivatalokkal együtt kell ellenőrizniük a Mezőgazdasági regiszterben történő nyilvántartást.

A gazdák által gondozott területekre vonatkozó adatoknak az egyszeri támogatás igénylés előttieknek kell lenniük. Abban az esetben, ha az Egyszeri kifizetés állatokra is vonatkozik, a farmerek kötelezettsége az adatoknak az aktualizálása az Országos Állattartói Nyilvántartóban, illetve a megyei kirendeltségeknél történő láttamoztatása is.

Az elektronikus úton beérkezett pályázatok elbírálásáról, az adatok ellenőrzéséről, illetve a záródokumentum aláírásának az időpontjáról a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség szakemberei értesíteni fogják a támogatásban érintett farmereket.