Takarékossági intézkedések: csak jövőre emlik a nyugdíjakat, eltörlik az egyetemisták ingyenes vonatozási lehetőségét, nem bocsátanak ki üdülési jegyeket

Takarékossági intézkedésekről készített elő sürgősségi rendeletet a kormány, de ezek bevezetésével is meg fogja haladni a GDP 7 százalékát az államháztartási hiány az idén – közölte Florin Citu miniszterelnök.

A takarékossági intézkedésekről szóló rendelet szerint idén 1442 lej marad a nyugdíjpont értéke, amelyet várhatóan 2022. január elsején növelnek legközelebb oly módon, hogy a pénzromlás arányához hozzáadják az éves átlagbér-növekedés ötven százalékát.

Ami az üdülési utalványokat illeti, a miniszterelnök azzal indokolta a hazai turizmust támogató program befagyasztását, hogy a koronavírus-járvány miatt mintegy 2,4 milliárd lej értékű utalvány maradt felhasználatlanul, ezért most mindössze meghosszabbítják a tavalyi utalványok érvényességét.

A 2017 januárjában az akkor hivatalba lépett PSD-kormány ingyenessé tette az utazást az állami vasúttársaság járatain az akkreditált egyetemeken tanuló valamennyi hallgató számára. Citu szerint a takarékossági rendeletben visszatérnek az 50 százalékos kedvezményhez, vagyis arra a szintre, amelyet a legtöbb európai ország alkalmaz.


 Citu szerint hét százalékos hiány mellett nem lehet “megszorításokról” beszélni: nem csökkennek a bérek, az állami beruházásokra fordított összegek növekednek, több pénzt pumpálnak a gazdaságba. A cél az, hogy több pénz maradjon a cégeknél, beinduljon a gazdaság, úgyhogy a kormány semmiképpen nem fog adót emelni – szögezte le a miniszterelnök.

A közalkalmazotti bérek befagyasztása és a pótlékok megvonása miatt érzékelhető elégedetlenségre utalva Citu megjegyezte: tavaly a magánszférában dolgozókat kényszerszabadságra küldték, a közalkalmazottak bére azonban nem csökkent. A kormányfő azt ígérte: ma reggelig nyilvánosságra hozzák, közvitára bocsátják az idei állami költségvetés tervezetét, amely 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 7,14-7,16 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol.