Találkozóra hívta az oktatási miniszter a szülők, diákok és pedagógusok képviselőit

A tanév szerkezetével kapcsolatban tárgyal ma a tanügyminiszter a szülők, diákok és pedagógusok képviselőivel. Mint ismert, Sorin Cîmpeanu az elmúlt két napban többféle, egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tett a sajtó számára arról, hogy milyen módosításokat terveznek, ami miatt sokan felháborodtak, ezért utólag neki is visszakoznia kellett.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter úgy véli, hogy az érettségit is, valamint a nyolcadikosok képességvizsgáját is meg lehet tartani a tervezett dátumokon, a második szemesztert pedig elég lenne egy héttel meghosszabbítani, vagyis június 25-éig, amennyiben ezt a javaslatot elfogadják a társadalmi partnerek. A tárcavezető szerint az alternatív javaslatok megfogalmazásakor figyelembe kell venni, hogy az április 2-ától május 4-éig tartó, több mint egy hónapos tavaszi vakációra járványügyi megfontolásokból van nagy szükség. Ha a tárgyalópartnerek beleegyeznek, akkor a második félévet csak egy héttel hosszabbítanák meg, így az június 25-én érne véget, és az elmaradt órákat 5 szombati napon lehetne bepótolni – mondta a miniszter, hozzátéve ugyanakkor, minden javaslatot szívesen fogadnak, ami jobb, mint az oktatási minisztériumé. A tárcavezető azzal indokolta a tavaszi szünidő két héttel történő meghosszabbítását, hogy így csökken a mobilitás a koronavírus terjedése miatt legnehezebbnek ígérkező április hónap folyamán.

Az országos szervezetekhez hasonlóan amúgy Magyar Szülők Szövetsége és a Magyar Középiskolások Szövetsége sem ért egyet az oktatási miniszternek azzal a bejelentésével, hogy az idei tavaszi szünidő a tervezettnél két héttel többet, április 2-tól május 4-ig tart. Álláspontjuk szerint az egy hónapos vakáció túlságosan nagy kiesést jelent a tanulási folyamatban.

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének elnöke, Vass Péter szerint a négyhetesre meghosszabbított tavaszi vakáció nagy mértékben hátráltatni fogja a végzős diákok felkészülését, mivel az egy hónapos szünet éppen a próbavizsgák után következik. Szerintük ez az egyhónapos vakáció „valószínűleg kevésbé fog szólni az iskolai tanulásról”, hiányozni fog a rendszeresség, és ez meg fogja nehezíteni a felkészülést a vizsgákra. A magyar diákok az állásfoglalásukat a Facebookon is közzétették. E szerint nem támogatják a négyhetes tavaszi szünidőt.