Tanévkezdés: utolsó méterek a startig

Utolsó métereken vannak a hétfőn kezdődő tanév előkészületei Marosvásárhelyen. Vannak iskolák, pl. a Tudor Vladimirescu Gimnázium, ahol plexifalakat szereltek, amelyek segítenek a távolság betartásában elsősorban a kétszemélyes padok esetében. Vannak iskolák, amelyek a hibrid oktatást választották, ezek között vannak azok az oktatási intézmények, amelyeknek termei kicsik, és emiatt nehezen tudják betartani az előírt távolságot, így döntött péládul az Európa Gimnázium. A konkrét biztonsági intézkedésekről minden iskola maga dönt, ezt pedig a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság hagyja jóvá, mondta az intézmény vezetője, dr. Iuliu Moldovan.

Mint ismert, az oktatási és egészségügyi minisztérium közös rendelete szerint az iskolai megbetegedések megelőzésére és korlátozására irányuló intézkedések között van a szigorú kézhigiénia, az arcmaszk viselése, a különböző osztályok tanulói közötti kapcsolat korlátozása, a legalább 1 méteres távolság biztosítása vagy elválasztó plexifalak felállítása.

Az államelnök szerint bár nem könnyű, de ‘korrekt és szükséges’ a tanév elkezdésére vonatkozó döntés. Jelenleg csupán néhány olyan település van, ahol kizárólag online tanítás folyhat, másokban vegyes tanítás lesz, a járványhelyzettől és a logisztikai körülményektől függően. A központi és a helyi hatóságok, valamint az oktatási intézmények vezetői egy sor eljárást vezettek be a megfertőződés veszélyének korlátozására a tanintézményekben. Ezek hatékonysága azonban nagyrészt a pedagógusoktól, diákoktól és szülőktől függ. Nem tudjuk nullára redukálni a megfertőződés kockázatát, de fontos tudatosítanunk, hogy az alapvető szabályok betartásával hozzájárulunk a teljes közösség biztonságához – mondta Klaus Iohannis. Az államfő ugyanakkor arra bátorította a szülőket, hogy engedjék gyerekeiket iskolába menni, és magyarázzák el nekik, hogy az iskola egy ideig másmilyen lesz idén.

(Fotó: agerpres)