Tiltakozó megmozdulást szerveznek a biciklisek

Tiltakozás-sorozatot indít a Pro Biciclo Urbo Egyesület Marosvásárhelyi kerékpárosok felvonulása címmel azért, hogy felhívja a hatóságok figyelmét a bicikliutak hiányára. Tervek szerint minden hónap második csütörtökén biciklis felvonulást tartanak. Az első megmozdulásra október 10-én kerül sor 18 órai kezdettel.

Azokat, akik részt vennének, a színház mögötti parkolóba várják, ahonnan este 6 órakor indulnak a következő útvonalon: Iskola utca, Kossuth utca, Rózsák tere (kétszer megkerülik a főteret), Győzelem tér, 1918. December 1. Sugárút, Gecse utca, Bolyai utca, Kogălniceanu utca, Bernády tér, Petőfi tér, Rózsák tere (újból megkerülika főteret), Kossuth utca, Iskola utca.

Az útvonal térképe:

https://www.bikemap.net/en/r/5348306/

A szervezők szerint a következőkre kívánják felhívni a figyelmet:
– hogy a kerékpárosok ugyanúgy a forgalom résztvevői mind az autósok, az úttesten közlekednek, megosztva azt az autósokkal,
– hogy a városban nincs megfelelő kerékpáros infrastruktúra (kerékpár sávok, utak, stb.),
– hogy a kerékpáros közlekedés egy alternatív közlekedési mód, amely csökkentheti a légszennyezést, az autós forgalmat,
– hogy egy élhető, emberi városra van szükségünk, megfelelő közszállítással, infrastruktúrával, alternatív közlekedési lehetőségekkel, közösségi terekkel, stb.

A felvonulásra a 14 éven felülieket várják, mgfelelően felszerelt kerékpárral, kérik a résztvevőket, hogy tartsák be a forglmi szabályokat.

(Fotó: infomures.ro)