Tizenegy medve kilövését engedélyezték Maros megyében

A környezetvédelmi minisztérium 11 medve kilövését engedélyezteMaros megyében. Eddig ebből öt esetben jártak el. A szaktárca válasza és döntése Marius Paşcan Maros megyei parlameni képviselő decemberi interpellációjára érkezett.

A kormány ugyanakkor tagadja, hogy Brassó megyéből Maros megyébe helyeztek volna át medvéket. A dokumentum szerint négy medve számára jelöltek ki új életteret, de ezek egyike sem került Maros megyébe.

Mint arról Marius Paşcan közösségi oldalán is beszámolt, decemberben szólalt fel Bukarestben az utóbbi időben jelentősen megsokasodott medvetámadások ügyében azonnali intézkedéseket követelve. A képviselő szerint a hivatalos kimutatásokban nem is szerepel, hogy Maros megyében két halálos áldozata is van a vadak garázdálkodásának.

Közben kihirdette Klaus Iohannis államfő a vadászati törvényt módosító jogszabályt, amely egyebek mellett előírja, hogy kárpótlásra jogosultak a medve- és vaddisznótámadások áldozatai – tájékoztat az Államelnöki Hivatal. A jogszabály módosítja a vadász és a vadászat meghatározását, rendelkezik a medve- és vaddisznótámadások áldozatainak nyújtandó kárpótlásról, törli a büntetendő tettek közül a reflektorokkal történő vaddisznóvadászatot sürgősségi esetekben, a károkozás vagy a sertéspestis terjedésénk megakadályozása céljából. A jogszabály értelmében ha egy veszélyessé vált medvét a környezetvédelmi minisztérium engedélyével el kell költöztetni, az ezzel járó költségeket a minisztérium állja.

A védett fajok – köztük a medvék és vaddisznók – sérülést vagy halált okozó támadása esetén az áldozatok kórházi/temetési költségeit a vadászatért felelős központi hatóság és/vagy a környezetért felelős központi hatóság fedezi. Az erkölcsi kártérítés arányos az áldozat bérével és inaktivitás napjainak számával. Ha az áldozat nem foglalkoztatott, akkor a kártérítést a mindenkori minimálbér összegéhez viszonyítják.

A törvény értelmében ugyanakkor bűntettnek számít éjjeli vadászaton a célzólézerek, fényerősítős célzást segítő eszközök, infravörös távcsövek és hőkamerák alkalmazása, kivételt képez – a központi hatóság engedélyével – a vaddisznó-, sakál- és rókavadászat.