Többek között logisztikai, innovációs központot, kerékpárutat létesítene a Maros Megyei Tanács a Méltányos Átállási Alapból

A Maros Megyei Tanács leadta az Európai Alapok Minisztériumához azt a fejlesztési projekteket tartalmazó javaslatcsomagot, amelyet a Méltányos Átállási Alapból szeretne megvalósítani. A javaslatcsomag a Maros megyei prioritásokat tartalmazza, a minisztérium saját észrevételeit szeptemberben küldi vissza a Maros Megyei Tanácsnak, amely ezeket a javaslatokat figyelembe véve módosítja a terveket.

Hasonlóan jár el az a további öt megye – Gorj, Dolj, Hunyad, Galați és Prahova – amelyek szintén részesülnek a Méltányos Átállási Alapból. A kormány ezeket a terveket a 2021-2027-es Méltányos Átállási Operatív Programhoz csatolja, annak mellékleteiként. Az Európai Alapok Minisztériuma ezt mutatja be Brüsszelben az Európai Bizottságnak, ahol a hat megye javaslatait külön tárgyalják.

A Méltányos Átállási Alap célja, hogy támogatást nyújtson a klímasemlegességre való átállás folyamatából adódóan súlyos társadalmi-gazdasági kihívásokkal szembesülő területeknek. Ez elsősorban a kis- és középvállalkozások számára jelent nagy lehetőséget, hiszen vissza nem térítendő finanszírozást tudnak lehívni olyan fejlesztések, beruházások megvalósítására, amellyel csökkentik a gyártási technológiák során keletkező károsanyag-kibocsátást, illetve munkahelyeket tudnak létrehozni. „Ennek az alapnak az lényege, hogy az új, környezetkímélő technológiákra való átállás méltányos legyen, ne gyengítse, hanem erősítse a gazdasági környezetet. Másik fontos dolog, hogy ez az alap más típusú, nagy infrastrukturális beruházásokat nem támogat, arra vannak más alapok, mint például az Országos Helyreállítási és Reziliencia Alap, a különböző Operatív Programok vagy az óriásvállalatokat támogató ún. Modernizálási Alap. Jó lehetőség ez, hogy kisvállalkozóinknak segítsünk finanszírozáshoz jutni és ezáltal új munkahelyeket teremteni” – fejtette ki a Maros Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc.

Maros megye három nagy beruházási projektet javasol a Méltányos Átállási Alap keretében

A versenyképesség növelése a gazdasági, kutatási, innovációs és digitalizációs szféra diverzifikálásával elnevezésű pillér keretében Maros megye egy kereskedelmi-logisztikai központot építene, amely segítené a megye gazdasági fellendítését, illetve egy innovációs központot, amely egy adat- és kutatóközpontból, egy inkubátor-házból, és egy 5000 férőhelyes multifunkcionális rendezvényközpontból állna. Mindkét nagyberuházás Dózsa György községben kapna helyet. Hasonló projektet dolgozott ki az Emil Palade Orvosi-, Gyógyszerészeti-, Tudomány- és Technológia egyetem is húsz millió euró értékben.

Az Infrastrukturális beruházások megújuló energiaforrások létrehozására, energiahatékonyságra való törekvés pilléren belül a Maros Megyei Tanács kerékpárútak kiépítésére, a metropolisz övezet tömegközlekedésének létrehozására készítene elő pályázatot.

Pályázatot tett le az Azomureș Vegyipari Kombinát is, annak érdekében, hogy csökkentse a károsanyagkibocsátás mennyiségét és 2050-re elérje a klímasemlegességet. A vegyipari Kombinát pályázata egy olyan új, Hollandiában kifejlesztett technológia alkalmazását célozza, amely megújuló energiaforrásokból állítana elő hidrogént, amelyből aztán a műtrágyát gyártaná, illetve egy másik technológia, amely a földgázkitermelés következtében, a föld alatt keletkező üregekbe vezetné a szén-dioxidot.

A körkörös gazdaság konszolidálása pillér keretében a dicsőszentmártoni zagytározó megtisztítási folyamatát indítanák el, így a szennyezett területeknek a gazdasági körforgásba való visszahelyezésére is sor kerülhetne. Ugyancsak ebből a keretből lehet pályázni a megyei hulladékgazdálkodás fejlesztésére is: szelektív hulladékgyűjtés mértékének növelése, erdősítés, folyóvizek ökologizálása, levegőminőség ellenőrzése különböző készülékek vásárlásával.

A munkaerő piacon való elhelyezkedést támogató projektek elnevezésű pillérbenátképzések, tanfolyamok, képzések szervezésére lehet pályázni, de ugyancsak ebből lehet megerősíteni a duális oktatást is.

„A Maros Megyei Tanács honlapján még márciusban közzétettünk egy online kérdőívet, amelyben arra kértük a kisvállalkozásokat, közintézményeket, civil szervezeteket, hogy tegyenek le minél több javaslatot a Méltányos Átállási Alaphoz. Összesen 93 projektjavaslat érkezett, ehhez hozzáadva a Maros Megyei Tanács saját projektjeit, összesen 1,4 milliárd euró értékben összesítettünk beruházási igényeket a Méltányos Átállási Alaphoz” – nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.