Újabb 150 ezer adag koronavírus elleni oltóanyag érkezett ma Romániába

Újabb 150 ezer adag, Pfizer és  BioNTech típusú vakcina érkezett hétfő reggel repülővel Bukarestbe, Kolozsvárra és Temesvárra, amelyeket az oltási központok között osztanak szét.

Valeriu Gheorghiţă a romániai oltási kampány koordinátora bejelentette, azt tervezik, hogy január 15-étől elindítják az oltási kampány második szakaszát, amelynek keretében a 65 évesnél idősebb és krónikus betegségben szenvedő személyek kapják meg a vakcinát.

A szakember elmondta, még ma nyilvánosságra hozzák azoknak a krónikus betegségeknek a listáját, amelyek bekerülnek a második szakaszba. Ezt a listát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján állítják össze, és Gheorghiță szerint ezen a listán szerepelnek majd egyebek mellett a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a Down-szindróma, a túlsúlyosság, a krónikus veseelégtelenség, a tüdőbetegségek, az immundepresszió, a HIV-fertőzés vagy az AIDS betegség. A szakember szerint elsőként azokat a betegeket fogják beoltani, akik egészségügyi vagy szociális intézményekben élnek, illetve azokat, akik dialízis kezelésre szorulnak.