Újabb kategóriák mentesülnek a köztisztasági különadó befizetése alól Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Tanács újabb lakossági kategóriák esetében döntött úgy, hogy mentesülnek a köztisztasági különadó befizetése alól. Eszerint mentesülnek a szóban forgó adó befizetése alól a háborús veteránok, a háborús özvegyek és a háborús veteránok nem újraházasodott özvegyei, az 1945. március 6-tól hatalomra jutott diktatúra által politikai okok miatt zaklatott személyek és az 1940. szeptember 6. és 1945. március 6. között etnikai okok miatt zaklatott személyek, valamint a súlyos (grav) vagy fokozott (accentuat) fogyatékossággal élők és az I-es rokkantsági fokozatúak. Az adómentességet az igazoló okiratok benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazzák, és nem feltétel, hogy az illető ingatlantulajdonnal rendelkezzen.

Ugyanakkor meghosszabbították a köztisztasági különadó kiszámítására vonatkozó nyilatkozatok benyújtási határidejét 2021. március 31-ig a magánszemélyek esetében.

A tanácsosok tegnapi ülésükön azt is megszavazták, hogy közbeszerzési szerződés során kiszervezik a köztisztasági szolgáltatásokat – a háztartási hulladék összegyűjtését és elszállítását – és jóváhagyták az ehhez szükséges dokumentumokat. A szerződés időtartama 2 év, azzal a megjegyzéssel, hogy abban a pillanatban lezárul, amikor az ADI Ecolect Maros által a városi háztartási hulladék összegyűjtésére és elszállítására szervezett közbeszerzési eljárás során győztest hirdetnek.