Újabb korlátozó intézkedések: bizonyos településeken már 20 órakor kezdődik a kijárási tilalom

Tovább növelik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, és csökkentik az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzések terjedési üteme, a húsvéti ünnepek idején azonban országszerte feloldják a kijárási tilalmat.

Az új járványügyi intézkedéseket egy csütörtökön elfogadott kormányhatározat részletezte. Azokon a településeken, ahol az utóbbi két hétben az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések aránya meghaladta a lakosság négy ezrelékét, hétvégén (pénteket is beleértve) 20 óra után már csak indokolt esetben szabad utcára lépni, az üzleteknek pedig 18 órakor be kell zárniuk, de hétköznap marad a 21 órás záróra és a 22 órakor kezdődő, hajnali 5 óráig tartó kijárási tilalom. Négy ezrelékes fertőzési ráta felett bezárnak az edzőtermek. Ott, ahol a fertőzési ráta a 7,5 ezreléket is meghaladja, a hét minden napjára kiterjesztik a kibővített kijárási tilalmat és a nyitvatartás korlátozását. A járvány lassulása esetén csak akkor oldják fel a korlátozásokat, ha a fertőzési ráta 7 illetve 3,5 ezrelék alá csökken.

A kijárási korlátozások idején indokolt esetben továbbra is elhagyható a lakhely a már ismert felelősségvállalási nyilatkozat birtokában. A dokumentumban ugyanazokat az úticélokat lehet megjelölni, mint eddig.  Az új intézkedések ma jelnnek meg a Hivatalos Közlönyben, és ezt követően azonnal hatályba lépnek.

Szintén tegnap Florin Citu kormányfő az egyházi vezetőkkel arról állapodott meg, hogy április 4-ére, illetve május 2-ra virradó éjszaka hajnali 2 óráig országszerte feloldják a kijárási tilalmat, hogy a keresztény hívők felkereshessék templomaikat, és részt vehessenek a húsvéti szertartásokon. A nyugati kereszténység idén április 4-én, az ortodox egyház pedig május 2-án ünnepli Jézus feltámadását.

A kormányülés utáni sajtóértekezleten Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter bejelentette: a kéthetes fertőzési ráta kiszámításánál ezentúl a tárgynap előtt 48 órával véget ért kéthetes időszak adatait veszik figyelembe, mivel a tesztek feldolgozásában mutatkozó egy-két napos késés miatt a jelenlegi használt képlet esetenként eltorzította a – korlátozások bevezetésénél mérvadó – járványügyi mutatót.