Újbóli szavazást tartott a parlament a referendumról

Újra szavazott a parlament Klaus Iohannis referendum kiírására vonatkozó kérelméről, a határozat új szövegéből ugyanis kivették az államfőhöz címzett javaslatokat.

A tervezet módosított változatát 218 támogató, 11 ellenszavazattal és három tartózkodás mellett fogadta el a parlament két házának együttes plénuma.

Az újbóli szavazást Florin Iordache képviselőházi alelnök kérte. Kifejtette, a Szociáldemokrata Párt nevében ő volt az, aki megígérte az államfő kérelmének pozitív elbírálását, most pedig azt javasolja, hogy teljes mértékben az államfő által parlament elé terjesztett változatot fogadják el, az alkotmánybírósági és velencei bizottsági ajánlásokra tett utalások nélkül, amelyeket a parlament jogi bizottságai illesztettek hozzá a szöveghez. ‘Ha ez a népszavazás teljesíteni fogja a kvórumra vonatkozó feltételeket és elfogadásra kerül, nagyon jó, ha pedig a kvórum és a referendum érvénytelen lesz, akkor a teljes felelősség az államelnököt fogja terhelni’- fejtette ki Iordache.

A parlament két háza először úgy adta jóváhagyását a referendum kiírására vonatkozó államelnöki indítványhoz, hogy az elfogadott tervezet szövegét kiegészítették egy javaslattal, amelynek értelmében kérik az elnököt, hogy a népszavazáson feltett kérdésekkel tartsa tiszteletben Románia Alkotmányát és a Velencei Bizottság referendumszervezésre vonatkozó ajánlásait, amelyek szerint a megválaszolásra kiírt kérdések nem sérthetik a nemzetközi jogot és az Európai Tanács alapelveit. Ezt az első változatot 263 törvényhozó szavazta meg, kilencen ellene voksoltak és egy személy tartózkodott.

A második szavazással elfogadott változat értelmében a parlament pozitívan véleményezi a nemzeti jelentőségű kérdésekben kiírandó népszavazásra vonatkozó államelnöki kezdeményezést.

A referendum során az államfő egyrészt a korrupciós tettek miatt elítéltek közkegyelemben vagy amnesztiában részesítésének megtiltásával, másrészt a büntetőjog sürgősségi kormányrendelettel való módosításának megtiltásával kapcsolatban kéri ki a lakosság véleményét.
AGERPRES/(RO -szerző: Alina NOVĂCEANU, szerkesztő: Claudia STĂNESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)