Utolsó méterek: november 15-én felállítják Bethlen Gábor szobrát

Ha minden jól megy, idén november 15-én felavatják Marosvásárhelyen Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrát – jelentette be ma reggel Vass Levente parlamenti képviselő, aki csapatával együtt a marosvásárhelyi RMDSZ elnökeként egy éve dolgozik a projekt kivitelezésén.

A fejedelem egész alakos szobra az első olyan magyar vonatkozású köztéri szobor, amely teljes egészében közpénzből készül, összértéke egymillió lej. November  15., amely idén pénteki napra esik, jelképes dátum, 1580-ban ezen a napon született a fejedelem, és ugyanezen a napon halt meg, 49 évvel később.

Az emlékmű alkotója Harmath István, és Szovátán, Sánta Csaba szobrászművész öntőműhelyében készült el Bethlen Gábor Marosvásárhelyen, a főtér alsó felében felállítandó szobrának bronzváltozata. November 15-éig egyetlen lépést kell megtennie a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalnak, éspedig az építkezési engedély kibocsátását. A szobor pedig 5-10 napon belül készen áll a Marosvásárhelyre való szállítására – mindezeknek elvileg nem kellene akadályba ütközniük. A költségvetés megvan, az önkormányzat még áprilisban jóváhagyta az emlékműre vonatkozó kitételt,  eddig majdnem 260 ezer lejt már kifizettek.

Vass Levente arról is beszámolt, hogy saját maga járta el a szakminisztériumban a szobor jóváhagyásával kapcsolatos lépéseket, de a művészek mellett a teljes helyi frakció közreműködött a projekt kivitelezésében: Magyary Előd a polgármesteri hivatallal tartotta a kapcsolatot, Kali István pedig elejétől végig kísérte a szoborral kapcsolatos minden jellegű lépéseket.