Veszélyhelyzet: a kormány hosszabbítana, az ellenzék tiltakozik ellene

A kormány meghosszabbítaná a koronavírus-járvány miatt meghirdetett, jövő héten lejáró veszélyhelyzetet, a baloldali többség viszont jelezte: nem hajlandó ehhez megadni a parlamenti felhatalmazást. A veszélyhelyzet meghosszabbításának szándékát Klaus Iohannis jelentette be kedden, a kormány tagjaival folytatott tanácskozása után. Az államfő közölte: június 15-től engedélyeznék a nagy bevásárlóközpontok, a kültéri medencék, az edzőtermek megnyitását, és a magán rendezvények engedélyezett létszámát zárt térben húszra, a szabadban pedig ötvenre növelnék.

Iohannis szerint a hatóságok fontolóra vették, hogy – egy objektív feltételhez kötve – a beutazási feltételeket is enyhítsék. A tervek szerint nem küldenék már kötelező módon otthoni elkülönítőbe a külföldről érkezőket abban az esetben, ha a olyan országból érkező utasokról van szó, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet. Az elnök megjegyezte: egyelőre több olyan ország, ahol jelentős számban élnek román állampolgárok – Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Svédország – nem felel meg ennek a feltételnek.

Az ellenzéki szociáldemokraták szerint azonban a kormány csak politikai okok miatt ragaszkodik a veszélyhelyzet fenntartásához, ehhez pedig nem hajlandók hozzájárulni. A Szociáldemokrata Párt szóvivője úgy vélekedett: Románia a fertőzésszám növekedése nélkül túljutott az óvintézkedések enyhítésének első két fázisán és a jobbközép kormány nem képes szakmai érvekkel alátámasztani a veszélyhelyzet fenntartásának szükségességét.