Világrekordok között a szovátai Medve-tó

A World Academy Record (a világrekordokat tömörítő és csoportosító legnagyobb szervezet) a világ legnagyobb heliotermikus tavaként ismerte el Szováta, sőt egész Maros megye koronaékszerét, a Medve-tavat. A gyógyhatásáról messze földön ismert tó 4 hektáron, kiterített medvebőr formájában terül el és 18 méter mély.

Románia eddig több, mint 100 rekorddal szerepel a világrekordok könyvében, és ezek közé sorolható mostantól a szovátai tó is.

Fotó: Pirosca Cristian

Az 1875-ben keletkezett tó sótartalma a felszínen 100 g/l, mélyebben ennek a kétszerese, háromszorosa. A heliotermikus jelenség miatt a tó vize 35 Celsius fokra is felmelegszik. A nagy sűrűségű sós víz fölé a beömlő patakok néhány cm-es, kisebb sűrűségű édesvíz-réteget hoznak létre, és ez az üvegházhatás miatt meggátolja a sós víz felszínre kerülését és lehűlését. A tó vize kiválóan alkalmas meddőségre, de ajánlják különböző reumatikus betegségek és gyulladások kezelésére is.

Európa egyetlen heliotermikus tavát és a festői környezetben fekvő fürdővárost évről évre egyre többen látogattják. Előző évben körülbelül 110.000 turistát számoltak, a város vezetősége viszont abban reménykedik, hogy az elkövetkezendő években a vendégek száma eléri a 140 ezret is évente. Szováta Város Önkormányzata megtesz mindent annak érdekében, hogy tiszta és kellemes környezetben fogadja a pihenésre, kikapcsolódásra vágyó, vagy gyógyulni ide látogató vendégeket.

Fotó: Portik Antal, Szováta

Jelenleg a tó vizének hőmérséklete 28, 29 és 35 Celsius fok között ingadozik a kinti hőmérséklet függvényében, ami ideális fürdésre a forró nyári napokon. Orvosok véleménye alapján felnőtteknek csak 20-30 percet ajánlott egyszerre a vízben tölteni, gyermekeknek pedig 10-15 percet.

A strand belépőjegyei: felnőtteknek 30 lej, gyerekeknek és nyugdíjasoknak pedig 25 lej.

A nyitvatartás változatlan az előző évekhez képest: a strand reggel 10 órától 18 óráig várja a fürdőzni vágyókat. Mint ismeretes 13 és 15 óra között a tó vizének pihentetése (melegedése) végett tilos a fürdés.

https://www.worldrecordacademy.org/