Volt medve vagy nem volt a Tudorban?

Hihetetlenül bizarr RoAlert üzenetet kaptak ma hajnalban a marosvásárhelyi Tudor lakónegyedben élők: ez szerint medve sétál a Szorgalom utca és az 1918. December 1. Sugárút kereszteződése környékén. Voltak, akik komolyan vették, volt, akit elgondolkodtatott és megijesztett a telefonra kapott üzenet.

Megkerestük az ügyben a Maros Megyei Vészhelyzeti Felügyelőséget (ISU). Megtudtuk, hogy éjfél után nem sokkal, 00.22-kor értesítették őket arról, hogy egy medve két boccsal sétál az említett zónában. A vészhelyzeti felügyelőségnek ilyenkor két kötelessége van: azonnal értesíteni a lakosságot, és kiszállni a helyszínre. A vészhelyzetiek a protokoll szerint jártak el, a helyszínre a közelben lévő egységtől a csendőrök is kimentek, de nem találták a medvét.

Az ISU-tól kapott információnk szerint a bejelentő nem maradt anonim, ugyanis készséggel azonosította magát, megadta az adatait, a beszélgetést rögzítették – hangsúlyozta a szolgálatos ISU-tiszt –, ezeket azonban az adatvédelmi törvény nevében nem hozzák nyilvánosságra. A vészhelyzetiek ismét felvették a kapcsolatot az illetővel, aki fenntartotta álláspontját. Amennyiben kiderül, hogy a hamis volt a riasztás, az illetőnek felelnie kell tettéért.

Bármennyire bizarr a történet, nem elképzelhetetlen. A Tudor lakónegyed ezen rész ugyanis a Somostető lábánál fekszik, ahol több ízben is láttak medvét, akárcsak a szomszédos Jedd községben. Júliusban a Szabadi úton, az Egyesülés negyedből is érkezett bejelentés arról, hogy medve sétál az utcán.

A vadásztársaság adatai szerint Maros megyében 1300 medve él, holott az optimális szám 240 lenne. Csak idén 100 kártalanítási kérelem érkezett a nagyvadak garázdálkodása következtében.

(Illusztráció: news.ro)