Marosvásárhelyen és az ország több városában is tüntettek tegnap este a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen

Marosvásárhelyen körülbelül 40-en vonultak utcára tegnap este tiltakozva a hatóságok által a koronavírus terjedésének megakadályozására hozott új intézkedések ellen. A tiltakozók a maszkviselés kötelezettségének, illetve a lakhelyelhagyási tilalom feloldását és az üzletek további nyitvatartását kérték, mivel szerintük a vírus nem a levegőben terjed. A tiltakozók „Le a maszkkal“, „Vonuljatok utcára, ha érdekel“ és „Szabadság“ feliratú táblákkal érkeztek a tiltakozás helysznére, a prefektőra épülete elé. Azt mondták, egy éve megijedtek, de most inkább felháborodottak, és az a céljuk, hogy szabadok legyenek. Bírálták az ország vezetését, az egészségügyi rendszert, a vállalkozások és az iskolába járás korlátozását és jövedelmük szintjét. Az őket igazoló csendőrökre pedig egyes tiltakozók ráripakodtak, mondván, hogy ahelyett, hogy az elrabolt gyerekeket keresnék az országban, inkább a szabadságukért kiálló embereket büntetik.

Bukarestben és az ország több városában is tüntettek tegnap este a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen. Bukarestben néhány száz személy gyűlt össze az Egyetem téren, ahonnan a Victoria-palota elé vonultak. A tiltakozók zászlókat lengettek, vuvuzellákat fújtak, és olyan jelszavakat kiabáltak, hogy ‘Le a kormánnyal!’, ‘Szabadságot!’, ‘Le a maszkkal!’, ‘Szájkosár nélkül!’. Több százan tiltakoztak Konstancán, Nagyszebenben, Temesváron, Kolozsváron, Brassóban, Brăilán, több mint százan gyűltek össze Iaşi-ban, Galacon, több tucat ember tiltakozott Ploieşti-en, Tulceán és Focşani-ban is.

Egy nappal korábban, vasárnap is voltak hasonló megmozdulások. A hétfői tüntetések már feszültebb légkörben zajlottak, Bukarestben és Nagyszebenben is dulakodás alakult ki egy-egy igazoltatást megtagadó tüntető és a csendőrök között. A média tudósítása szerint több településen is hasonló tüntetés zajlott, amelyeken az AUR megmozdulásain korábban is rendszeresen jelen lévő futballszurkolók voltak a hangadók. Sokhelyütt a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló, palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár lemondását követelték, Pitestiben azonban az Argesulonline.ro portál szerint az idegengyűlölő indulatok adott pillanatban a magyarok ellen fordultak és a tüntetők a romániai lelátókon időnként felcsendülő, “kifele a magyarokkal az országból” rigmust skandálták.

Közben cáfolja a kormány, hogy a múlt héten elrendelt korlátozások lazítását mérlegelné, ahogyan azt egyes sajtóorgánumok közölték kormányközeli forrásokra hivatkozva. A kabinet közleményében leszögezi, az elmúlt héten elrendelt korlátozások bevezetése annak a függvénye, hogy miként alakul az egyes településeken az új megbetegedések száma, és ennek megfelelően akkor enyhítenek ezeken, ha az adott településen lassul a járvány terjedése. Ugyanakkor rámutatnak, bizonyos tevékenységek újraindításával kapcsolatban sem született még konkrét döntés, és “az elkövetkező időszakban” nem is lesznek ilyen intézkedések. A kormány szintjén folyamatosan zajlanak az “egyeztetések és vizsgálatok” azzal kapcsolatban, hogy mikorra várható a járvány jelentős lassulása, ugyanis csak ekkor kerülhet szóba, hogy feltételekkel zöld utat adjanak bizonyos tevékenységek újraindításának – jegyzi meg a kormány közleménye, amely szerint ez várhatóan “néhány hónap” múlva lesz esedékes.