2021-től emelnék a kötelező magánnyugdíj-hozzájárulást

2021-től a jelenlegi 3,75%-ról több lépésben 6%-ra emelnék a kötelező magánnyugdíj-hozzájárulást, jelentette be Florin Cîţu pénzügyminiszter.

Az intézkedés várhatóan csak az önkormányzati- és parlamenti választások lebonyolítása után válik aktuálissá.

A nyugdíjrendszer második pilléréhez való hozzájárulás emelése szerepelt a PNL még tavaly ősszel közzétett kormányprogramjában, azonban a 2020-as költségvetésbe ez nem került be.

“2021-ben visszatérünk a nyugdíjrendszer második pilléréhez való hozzájárulás emeléséhez, amelyet fokozatosan, a törvényeknek megfelelően emelnénk első körben 5%-ra, majd 6%-ra. Ma a bruttó jövedelem 3,75%-a teszi ki a kötelező magánnyugdíjhoz való hozzájárulás, ez azonban nem lesz elegendő. Meg kell reformálni a nyugdíjrendszert, mert másképp nem lesz miből fizetni a nyugdíjakat” – mondta a tárca vezetője kedd este a Realitatea Plus-nak.

A második pillér 3,75%-ról 6%-ra történő emelése körülbelül a GDP 0,3 százalékának megfelelő, azaz nagyjából 3 milliárd lejnyi kiesést okozhat a költségvetésnek és az állami nyugdíjpénztárnak.

Korábban szóba került még a kötelező magánnyugdíjak emelése, de a feszült és bizonytalan pénzügyi időszakban végül nem vezették be.

(Transindex)