50 ezer eurós csúszópénz egy Maros megyei telekért?

Őrizetbe vett egy üzletembert a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) azzal a gyanúval, hogy az illető 200 ezer eurót ígért a Romgaz vállalat egyik vezetőjének cserébe azért, hogy ez utóbbi jóváhagyjon egy telekkel kapcsolatos tranzakciót – írja az Agerpres. A hírügynökségnek nyilatkozó bírósági források szerint a Romgáz illetékese jelentette megvesztegetés szándékát, és az üzletembert, aki a telek tulajdonosa, tetten érték amikor át akarta adni a pénzt.  A férfit kedden 24 órára előzetes letartóztatásba helyezték. A DNA közleménye szerint a gyanúsított április 28. és május 11. között 200 000 €-t ígért egy állami vállalatot vezető személynek, hogy az hagyjon jóvá egy kifizetést, amelyre előzőleg adásvételi szerződést kötöttek. A kontraktus tárgya egy telek. Május 11-én a gyanúsított 50 ezer eurót, az ígért összeg előlegét adta át az igazgatónak, a korrupcióellenesek ekkor érték tetten. Az ügyészek 30 napos előzetes letartóztatást kérnek – írja az Agerpres.

Bár a DNA közleménye nem tér ki a részletekre, az Evenimentul Zilei igazságügyi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a szóban forgó telek 1,7 hektár és Marosvásárhelytől 6 km-re található, Koronka Segesvár felőli kijáratánál. A szerződés (amelynek értéke 1,7 millió euró) megkötése után a tranzakció azért késett, mert a gazdasági minisztérium részleteket kért a kontraktus megkötésének körülményeiről.

A sajtóban megjelent hírre közleményben reagált a Romgaz. Azt írják, a vállalat vezetősége nem tolerálja a korrupciót, így minden támogatást megad az illetékes intézményeknek annak érdekében, hogy az ügy végére járjanak.

A szóban forgó magáncég tulajdonosa is megszólalt, érdekes tényeket közölve, és kérve, hogy tegyék közzé a sajtóban álláspontját. Azt állítja, nem állították elő, és nem is keresték őt sem Bukarestben, sem Medgyesen, sem pedig lakhelyén, Marosvásárhelyen. Elismeri, hogy papíron eladott egy telket a Romgaznak, amely a dokumentumok szerint április 11-étől a terület tulajdonosává vált. A vállalat 10 munkanapon belül kellett volna hogy kifizesse a telek ellenértékét, ez lejárt április 28-án – állítja az eladó, aki szerint felkeresték őt a Romgaz illetékesei, akik a határidő újabb 10 nappal való kitolását kérték, ez is lejárt május 12-én. A cég tulajdonosa szerint ő nem gyanúsított, hanem kárvallott ebben az ügyben, hiszen papíron eladott egy telket, de pénzt nem kapott érte.