5000 lejre bírságolta Iohannist a diszkriminációellenes tanács a Székelyföld autonómiastatútuma kapcsán tett nyilatkozata miatt, Kelemen Hunor reagált

Ötezer lejre bírságolta Klaus Iohannis államfőt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) vezetősége hátrányos megkülönböztetés és a méltósághoz való jog etnikai/nemzetiségi alapon való megsértése miatt.

Az államelnököt a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezete kapcsán tett nyilatkozata miatt szankcionálta a CNCD.

Április 29-én, miután a képviselőház hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét, Klaus Iohannis államfő azt mondta: a Szociáldemokrata Párt (PSD) segített az RMDSZ-nek abban, hogy átmenjen a javaslat a képviselőházon.

“Jó napot kívánok, PSD! (ezt magyarul mondta az elnök – szerk. megj.) Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében” – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában adott április 29-i nyilatkozatában.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács véleménye szerint a nyilatkozat diszkriminatív jellegű volt, és etnikai/nemzetiségi hovatartozás alapján megsérti a méltósághoz való jogot.

A diszkrimináció tényét a testület 6 tagja állapította meg. A bírságot öten támogatták szavazatukkal – közölte a CNCD.

A döntésre reagálva az Elnöki Hivatal ma közölte, hogy az államfő tudomásul vette a diszkriminációellenes tanács határozatát. A közlemány a következőket tartalmazza:

“Románia elnöke politikai indíttatásúnak tartja a CNCD döntését, ezért meg fogja támadni az illetékes bíróságon.”

Közben Kelemen Hunor az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, a CNCD döntése korrekt és szükséges volt. Az RMDSZ elnöke szerint a kiszabott 5000 lejes bírság nem túl jelentős, mivel az egy államfő esetében nem nagy összeg, viszont fontos üzenetet hordoz magában. Kelemen Hunor örül, hogy a tanácsban nagy többséggel szavazták meg az államfő megbírságolását. Kelemen Hunor szerint Johannis bocsánatkéréssel tartozik az „elfogadhatatlan kijelentései miatt”.

(Agerpres, Transindex)