Nem kell mindenkinek maszkot viselnie. Soroljuk.

Mentesülnek a maszkviselés kötelezettsége alól az 5 évesnél kisebb gyerekek, akárcsak a tanulók és az egyetemisták a tanórákon, amennyiben a megfelelő fizikai távolságot betartják egymás között, írja elő az egészségügyi és a belügyminisztérium közös rendelete.

Azon alkalmazottak sem kell hogy viseljék, akik egyedül dolgoznak az irodában, vagy többen dolgoznak, de legalább 2 méteres távolságban ülnek egymástól, és kétóránként szellőztetik a helyiséget, valamint fertőtlenítik a felületeket. Nem kell hordania maszkot annak, aki olyan betegségben szenved, amely nehezíti szervezetének oxigénellátását, és olyan személynek sem, aki intenzív fizikai munkát végez, vagy nehéz körülmények között dolgozik, pl. magas hőmérséklet, magas nedvességtartalom, stb. Mentesülnek a maszk viselése alól a televizíós műsorvezetők és vendégeik, ha betartják egymás között a 3 méteres távolságot, illetve a nyilvános felszólalók, ha betartják a 3 méteres távolságot a többiektől.

Az egészségügyi tárca hangsúlyozza, hogy amennyiben jelentkeznek a megfázásos tünetek, a védőmaszk használata mindenhol ajánlott.

A rendelet a járványtani szűrést is előírja a nyilvános zárt helyiségekbe való belépéskor. A veszélyhelyzet idején az intézmények, közigazgatási hatóságok, cégek a bejáratnál kötelesek elvégezni a járványtani szűrést minden alkalmazottjuk, illetve minden más belépő személy esetében, és kötelezniük kell őket a kezek fertőtlenítésére. A járványtani szűrés a következőket foglalja magában: a testhőmérséklet megmérése érintésmentes hőmérővel; a légúti megbetegedés tüneteinek a megfigyelése; amennyiben a lemért hőmérséklet meghaladja a 37,3 Celsius-fokot, javallott a művelet megismétlése 2-5 perc letelte után.


A rendelet értelmében ugyanakkor az intézményekbe csak indokolt esetben léphetnek be idegen személyek. Az intézkedések azonnal hatályba lépnek, mihelyt a miniszteri rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben, szögezi le a közlemény.