A kórházi anyanyelvhasználat biztosítását követeli a Nép Ügyvédje

A két éve hatályos kórházi anyanyelvhasználati törvény alkalmazására szólította fel a Nép Ügyvédjének hivatala az egészségügyi minisztériumot.

Molnár Zsolt ombudsman-helyettes a Maszolnak elmondta: a február 7-én megfogalmazott “ajánlást” megelőzően a hivatal tavaly szeptemberben magyarázatot kért a szaktárcától, hogy miért nem dolgozott ki végrehajtási útmutatót a jogszabály alkalmazásáról.

A minisztérium válaszában arra hivatkozott: nincsenek még információik, hogy hány egészségügyi intézményben kell biztosítani az anyanyelvhasználati jogot és ehhez hány – a kisebbségek nyelvét ismerő – személyt kell alkalmazni. Ezt követően az ombudsmani hivatal felszólította a minisztériumot a szükséges adatok összegyűjtésére.

Az RMDSZ által kezdeményezett jogszabály a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és szociális egészségügyi intézményeket azokon a településeken, amelyekben az illető kisebbség tagjainak száma meghaladja az ötezret, vagy számarányuk eléri a húsz százalékot. A jelenleg kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt két másik jobbközép párttal együtt 2017-ben alkotmányossági óvást emelt a jogszabály ellen, mivel szerintük sérti a törvény előtti egyenlőséget, és többletköltségeket ró az önkormányzatokra anélkül, hogy gondoskodna a finanszírozási forrásokról. Az alkotmánybíróság elutasította kifogásaikat, így a törvény 2018-ban hatályba lépett.

(Marosvásárhelyi Rádió)