A marosvásárhelyiekhez is szólt Soós Zoltán beiktatási beszédében

Beiktatták hivatalába Marosvásárhely új polgármesterét, Soós Zoltánt. A megyeszékhely új vezetője és a magyar képviselőtestületi tagok magyarul is letették az esküt. A beiktatását követően Soós Zoltán a marosvásárhelyeikhez is szólt.

Azt mondta, tudja, hogy sokan voltak azok, akik változást akartak, de nem mertek magyar emberre szavazni, és sokan féltek attól, hogy mi lesz itt, ha egy magyar kezébe kerül a város. Két dolgot jegyzett meg ezzel kapcsolatban: egyrészt, hogy a város nem magyar kézbe került, hanem a vásárhelyiek kezébe. “Megmondtam, hogy minden vásárhelyi polgármestere leszek. Ez nem kampányígéret volt, hanem politikám alappillére” – fogalmazott. Másrészt, hogy kezet nyújt mindenkinek, aki a változásra igen, de nem rá nem szavazott, mert úgy gondolta, hogy magyar emberre nem szavazhat. “Egy platformon vagyunk – változást akarunk” – mondta Soós Zoltán. Hozzátette: “Engem a versenyek és különféle ranglisták kevésbé érdekelnek. Ami érdekel: hogy élhető és fejlődő legyen a városunk. Legyenek minőségi munkahelyek, versengjenek a befektetők, hogy Erdély közepén indíthassák el vállalkozásukat. Helyezzük új alapokra Marosvásárhely gazdaságát”.

Polgármesteri feladatait összegezve arról beszélt: a mai napon új lapot nyitnak a város történetében. “Rajtunk múlik, hogy egy rövid széljegyzet lesz-e vagy egy egész fejezet. A fejlődés pályájára kell helyeznünk Marosvásárhelyt, erre kaptunk felhatalmazást. Különböző jelöltekre szavazva a város 80 százaléka a változásra szavazott. Sokan akartak változást, de féltek magyar emberre szavazni. Nekik is mondom: a város nem a magyarok kezére került, hanem a marosvásárhelyiekébe. Én minden marosvásárhelyi polgármestere leszek. Meg kell állítani, ami az elmúlt 20 évben folyt. Marosvásárhely lemaradt az erdélyi városokkal folyó versenyben, pedig akár éllovas is lehetne. Legyen Marosvásárhely élhető és fejlett város” – mondta még Soós Zoltán.

(Fotó: Bereczky Sándor)