A medvék miatt tüntettek Hargita és Kovászna megyében

A medvepopuláció szabályozásáért és a veszélyes vadak kilövéséért tüntettek tegnap Hargita és Kovászna megye több településén. A főleg állattartó gazdák szakmai egyesületei által szervezett megmozdulásokat a két megye helyi önkormányzati vezetői is támogatták. Az eredeti tervek szerint a  fővárosban kellett volna lennie egy nagyszabású tiltakozási akciónak, amelyen a két székelyföldi megye lakosain kívül más  megyékben élő érintettek is részt vettek volna. Ezt a tüntetést az utolsó percben lefújták, miután a fővárosi hatóságok százra korlátozták a résztvevők számát. Ezt követően a gazdák több kisebb tüntetést akartak szervezni Bukarestben, de végül ezt sem engedélyezték.

Hargita megyében Csíkszeredában volt egy nagyobb akció, amelyen több százan vettek részt. A tüntetők arra panaszkodtak, hogy szinte mindennapossá váltak a medvetámadások, amelyek következtében egyre nagyobb károk keletkeznek a gazdaságokban, de a vadállatok folyamatosan veszélyt jelentenek az emberekre is, hiszen az elmúlt napokban a medvék többször emberre támadtak. A tüntetők petíciót intéztek a kormányhoz, hogy gyorsítsa fel a veszélyes állatok kilövésének engedélyezését, amely jelenleg nagyon körülményes és bürokratikus. Szóvá tették, hogy féltik a saját és családjaik biztonságát, lassan már nem mernek kimenni az erdőbe, de még településeik utcáira sem az egyre inkább felbátorodó medvék miatt, amelyek még nappal is bemennek a településekre.

Kovászna megyében mintegy százan tüntettek a prefektúra épülete előtt. A tüntetők között volt Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke is, aki elmondta, hogy a megye minden városában szerveztek egy kisebb tüntetést, tiszteletben tartva a járványügyi szabályozásokat. Elmondta: támogatják Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter törvénymódosító indítványát, aki felgyorsítaná az agresszív egyedek kilövésének procedúráját.

A miniszter hivatalában fogadta az állattenyésztő egyesületek képviselőit. A tárcavezető a találkozó után egy közösségi oldalon közzétett bejegyzésében kifejtette, hogy a medvekérdés összetett, ezért közép- és hosszú távú intézkedésekre is szükség van, de azonnali beavatkozások is kellenek, hogy megóvják az emberi életeket.

(Fotó: Bokor Gábor, 3szek.ro)