A pénteki incidens után újra teljes kapacitással termel az Azomures

A megszokott kapacitással és paraméterekkel folytatja a termelést a marosvásárhelyi Azomureş – jelentette be a műtrágyagyár, miután a múlt hét végén meghibásodott az országos villamosenergia-átviteli rendszer, és emiatt hirtelen le kellett állítania a platformon működő berendezéseit. A probléma az ország északkeleti megyéiben volt észlelhető.

„Az ilyen eseményeknek nagyon ritkán kellene megtörténniük, és ezek ugyanakkor az országos és európai megfelelő infrastruktúra szükségességét bizonyítják. Ilyesmi legutóbb 2015-ben történt a kombinátnban“ – írja közleményében az Azomureş, amely fokozatosan indította újra a termelést, miután pénteken a hirtelen bekövetkezett áramkiesés miatt a biztonsági rendszer leállította a berendezéseket Az újraindítást barnás-vöröses füst jelezte. A gyár illetékesei szerint sem az alkalmazottak sem a lakosság nem volt veszélyben.

Marosvásárhelyen az áramkiesések mellett egyes helyeken leállt az internet és a vízszolgáltatás. A jelzőlámpák leállása miatt gondok adódtak a közlekedésben is. Mivel az áramkiesés az európai hálózat egy szakaszán történt, az Európai Energiaszállítók Egyesülete is vizsgálatot indított.