Az Európai Unió Bíróságán indított eljárást a Minority SafePack kezdeményező bizottsága az Európai Bizottság elutasító döntése ellen

Az Európai Unió Bíróságán indított eljárást a Minority SafePack kezdeményező bizottsága az Európai Bizottság (EB) elutasító döntése ellen – tudatta az RMDSZ. Mint ismert, az EB január 15-én közölte, hogy nem irányoz elő új jogi aktusokat a kisebbségi jogok európai uniós kodifikációját szolgáló MSPI európai polgári kezdeményezés kilenc pontja kapcsán. A Minority SafePack kezdeményező bizottsága jogi és procedurális hiányosságokra hivatkozva kérte most az EB-határozat megsemmisítését. A kereset beterjesztői eljárási hibának tartják, hogy az EB nem indokolta meg kellőképpen az MSPI több pontjára adott elutasító válaszát, nem vette figyelembe és elmulasztotta megválaszolni az MSPI képviselőinek szóbeli észrevételeit és magyarázatait, amelyek a bizottsággal folytatott találkozón és az Európai Parlamentben tartott nyilvános meghallgatáson hangzottak el, illetve amelyeket írásban is benyújtottak a bizottságnak. Az MSPI kezdeményező bizottsága és a FUEN képviselői úgy vélekednek, hogy az általuk felhozott érvek lehetővé teszik az európai bizottsági döntés semmissé nyilvánítását.

A Minority SafePack egy 2013-as európai polgári kezdeményezés, amelynek bejegyzését az Európai Bizottság ugyanabban az évben elutasította, mert úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozást tagállami szinten kell megvalósítani. Ezt a döntést a FUEN megtámadta az uniós bíróságnál, amely 2017-ben a felpereseknek adott igazat, így az EB regisztrálta a kezdeményezést.

A kezdeményezés szervezői sikeresen összegyűjtötték a megfelelő mennyiségű – több mint egymillió, hét tagállamból származó – aláírást. Az EB elutasító határozata azt sem vette figyelembe, hogy az Európai Parlament múlt decemberben nagy többséggel szavazta meg a kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatására irányuló állásfoglalást.