Bárki hozzászólhat a szükségállapot utáni tervezett enyhítésekhez

Közvitára bocsátotta a belügyminisztérium a koronavírus terjedésének megelőzését szolgáló, a szükségállapot május 15-i megszűnte után érvényes intézkedések tervezetét.
A dokumentum elérhető a belügyminisztérium honlapján: https://www.mai.gov.ro/informatii-publice/transparenta-decizionala/.
A tervezett intézkedésekkel kapcsolatos megjegyzéseket, javaslatokat a propuneri.relaxare@ms.ro e-mail címre várják.
Mit terveznek?

Szépségszalonok – másként

 A szépségszalonok (fodrászat, manikűr, pedikűr és kozmetika) szolgáltatásai csak előzetes időpont-egyeztetéssel vehetők igénybe, hogy ne legyenek várakozó személyek a helyiségben. Minden kliensnek legkevesebb négy négyzetméter hely kell hogy rendelkezésére álljon, és tartaniuk kell a kétméteres távolságot egymás között.


A bejáratnál lázat mérnek, és akinek 37 Celsius-fok fölött van a testhőmérséklete, nem léphet be a szalonba. Belépéskor a kézfertőtlenítés is kötelező, az ehhez szükséges kellékekről a szolgáltatónak kell gondoskodnia.
‘Az alkalmazottaknak állandó jelleggel kesztyűt és maszkot kell viselniük, a munkaeszközöket és a munkafelületeket minden ügyfél után fertőtleníteni kell’ – írja a tervezetben.
Ugyanakkor a személyzet által használt védőmaszkokat legtöbb négyórás időközönként cserélni kell, a kesztyűket minden ügyfél után fertőtlenítik, a helyiséget legfeljebb kétoránként kiszellőztetik.

Csak szájmaszkban buszozhatunk

A tömegközlekedési járműveken kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselete – ez is szerepel a lazító intézkedések között. A klímaberendezéseket légcserélős üzemmódban kell működtetni, az abalakokat menet közben a lehetőségekhez mérten nyitva kell tartani. A járműveket indulás előtt, illetve négyóránként fertőtleníteni kell. Fel- és leszálláskor az utasoknak legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk egymás között. A településközi járatokon a vezetőülést el kell választani az utastértől. Jól látható módon, zölddel kell megjelölni azokat a helyeket, ahol az utas tartózkodhat, úgy, hogy az utasok között legalább egyméteres távolság legyen. A felszállás kizárólag az első ajtón történhet, a többi ajtót csak leszállásra használhatják. A települések között közlekedő kisbuszok csak az ülőhelyeken, a fenti szabályok betartásával szállíthatnak utasokat.
A nemzetközi autóbuszjáratokon szintén meg kell jelölni az utasok lehetséges tartózkodási helyét, és el kell választani a vezetőülést az utastértől.

A vonatokon zölddel kell megjelölni azokat a helyeket, ahol az utas tartózkodhat, úgy, hogy a személyek között legalább egyméteres távolság legyen, a fülkés vagonokban pedig egy fülkében csak egy személy vagy csak ugyanazon család tagjai utazhatnak.
A szerelvényekhez nem csatolnak étkezőkocsit, a vécékben pedig víznek, szappannak és kézfertőtlenítőnek kell lennie.Zárt térben tilos templomi szertartásokat végezni

Csak a szabadban lehet egyházi szertartásokat tartani – áll a tervek között. A dokumentum szerint a templomokba csak korlátozott számú személy léphet be úgy, hogy egy személynek legalább nyolc négyzetméter terület jusson. Mindenkinek, aki a templomban tartózkodik – a lelkészeket is beleértve -, maszkot kell viselnie, és fertőtlenítenie kell a kezét, erre a célra alkohol alapú fertőtlenítőszert tartalmazó adagolókat szerelnek a bejárathoz.
A belépőket megfigyeléssel szűrik, és nem engedik be azokat, akiknek légúti fertőzésre utaló tünetei vannak, és a bejáratnál jól látható helyre kifüggesztik a fizikai távolságtartás szabályait. A tervezetben nem javasolják a szent képek megérintését, megcsókolását, és csak egyszer használatos eszközökkel ajánlják az úrvacsoraadást. A zarándoklatok szintén nem ajánlottak.

Lagzik, családi események – legfennebb 16-an

Bizonyos feltételekkel engedélyezik a hívek jelenléte nélkül zajló egyházi tevékenységeket, illetve keresztelők, esküvők szervezését, temetések megtartását legtöbb 16 személy részvételével és a fizikai távolságtartás szabályainak betartásával.

Irodában csak szájmaszkkal

A zárt terekben (irodákban) dolgozóknak kötelező módon a szájat és az orrot eltakaró, egészségügyi vagy más típusú maszkot kell viselniük. Amennyiben a munkavállalónak légúti fertőzésre utaló tünetei vannak, vagy kapcsolatba került igazoltan koronavírus-fertőzött vagy fertőzésgyanús személlyel, otthoni elkülönítésbe kell vonulnia.

A munkáltatóknak több időpontot kell megszabniuk a munkaidő elkezdésére és befejezésére, hogy kerüljék a torlódást érkezéskor és távozáskor, illetve hogy korlátozzák az egy időben bent tartózkodó alkalmazottak számát. A munkahelyre való érkezéskor lázat mérnek, és azokat, akiknek a testhőmérséklete meghaladja a 37 Celsius-fokot, hazaküldik, azzal a javaslattal, hogy vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal. Az irodában egymásnak háttal ülők esetében biztosítani kell a másfél méteres távolságot, az egymással szemben elhelyezett íróasztalok közé pedig paravánt kell elhelyezni, amelyet naponta fertőtleníteni kell.
A munkáltatónak biztosítania kell a munkafelületek fertőtlenítését a munkanap elején, majd négyóránként. Az ebédszünetben is be kell tartani a kétméteres fizikai távolságot – áll még a tervezetben.

Iskolába csak lázmérés után léphetnek be

 A végzős osztályokba (nyolcadik, tizenkettedik és tizenharmadik) járóknak tartandó iskolai felkészítőkre csak lázmérés és kézfertőtlenítés után engedélyezett a belépés – többek között ez is szerepel a május 15-étől érvényes lazító intézkedéseket tartalmazó tervezetben. Az összesen legtöbb háromórás felkészítők alatt maximum tíz tanuló tartózkodhat egy osztályteremben.

schoolkids with protection mask against flu virus at lesson

Az ötvenperces órákat tízperces szünetek szakítják meg, amelyek alatt alaposan ki kell szellőztetni az osztálytermeket. A foglalkozásokon nem vehetnek részt azok a diákok és pedagógusok, akik krónikus betegségekben szenvednek, illetve ilyen betegekkel vagy 65 évesnél idősebbekkel laknak egy háztartásban. Az ilyen tanulók számára alternatív felkészülési formát dolgoznak ki. Az órák kezdési időpontját úgy tolják el, hogy ne legyen több mint két osztálynak szünete egy időben.
Azokat az osztálytermeket, amelykben a felkészítőkre, illetve a vizsgákra sor kerül, a foglalkozás kezdete előtt klór- vagy alkoholalapú szerrel fertőtlenítik, majd legalább harminc percig szellőztetik. Az iskolákba csak lázmérés és kézfertőtlenítés után lehet belépni.
A tanulók és tanárok mindvégig maszkot viselnek. A teremben a tanulók kétsoronként ülnek úgy, hogy mellettük mindkét oldalon legalább egy-egy szabad hely maradjon.

Kerüljék a beutalásokat a non-COVID kórházak

A nem koronavírusos betegeket kezelő kórházaknak kerülniük kell a páciensek beutalását, elsősorban a lakhelyen vagy a járóbeteg-rendelőben történő kezelést kell előnyben részesíteniük – többek között ez is szerepel a dokumentumban. A tervezet leszögezi, hogy mivel a COVID-19-járvány a közösségi terjedés szakaszában van, minden beutalt pácienst potenciális fertőzöttként kell kezelni, ennélfogva a személyzetnek védőruhát kell viselnie.
A kórházban jelentkező pácienseket szűrni kell, és a fertőzésgyanús személyeket elkülönítő kórtermekben kell elhelyezni, majd tesztelni kell koronavírusra.
A fertőzésgyanús pácienseknek kötelező módon maszkot kell viselniük, és egy erre kijelölt, más betegek által nem használt folyosón kell az elkülönítő kórterembe kísérniük őket az erre kijelölt alkalmazottaknak.
A javaslat szerint amennyiben nincs lehetőség arra, hogy egy kórterembe egy beteg kerüljön, elhelyezhetnek kettőt is egy szobában, de egymástól legalább kétméteres távolságra kell lenniük, és állandó jelleggel védőmaszkot kell viselniük.

Fertőtlenítőszer a szállodaszobába

A szállodák halljába és minden szobájába fertőtlenítőszer-adagolót kell szerelni – többek között ez is szerepel a május 15-étől érvényes lazító intézkedéseket tartalmazó tervezetben.
A dokumentum szerint a szállódák éttermei, bárjai, kávézói, cukrászdái egyelőre nem nyithatnak ki. Az étkeztetést room-service rendszerben, lehetőleg egyszerhasználatos evőeszközökkel kell megoldani. Első körben nem nyithatnak ki a szállodák wellness-részlegei és játszóterei sem.
A dokumentum azt ajánlja, hogy kerüljék a szálloda liftjeinek használatát, vagy ha mégis megteszik, egyszerre legtöbb két személy, lehetőleg ugyanazon család tagjai vegyék igénybe azt, és viseljenek maszkot.
A tervezet tájékoztató poszterek kitűzését javasolja, és előírja, hogy a recepciónál egészségügyi doboznak kell lennie, amelynek különböző védő- és fertőtelenítő felszereléseket is tartalmaznia kell.


(Agerpres nyomán)