Ég veled, Vasile Cazan!

Vasárnap hajnalban 68 éves korában elhunyt Vasile Cazan, a Marosvásárhelyi Filharmónia igazgatója, aki megfertőződött koronavírussal és más betegségekben is szenvedett – közölte a karmester fia a közösségi médiában.

Iuliu Moldovan, a Maros megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője a román médiának elmondta, hogy Cazan szeptember 29-e óta házi karanténba került, miután a filharmónia egyik alkalmazottjától elkapta a vírust, majd állapota egyre rosszabbá vált, kapott kezelést, de nem tudták megmenteni az életét. Az intézmény öt alkalmazottja jelenleg is fertőzött. Vasile Cazan 1990 óta volt Marosvásárhelyi Filharmónia Vegyeskarának a karmestere, 1996 őszétől az intézmény művészeti titkára, majd 1998-tól az intézmény igazgatója. A magyarul is beszélő igazgató sokat tett a marosvásárhelyi román és magyar etnikai egyensúly megőrzése érdekében, igazgatói kinevezése után a filharmónia megőrizte a nyilvános kétnyelvű kommunikációját.

Vasile Cazan Marosvásárhelyen született 1952-ben. Szülővárosában hegedűt, brácsát és zongorát tanult, majd a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián diplomázott kórusvezetésből. Később zenekari karmesteri képzéseken vett részt New Yorkban.

“Mindig mindenkihez volt egy kedves szava, s a régi vásárhelyiekre jellemző módon annak az anyanyelvén szólt, akivel éppen beszélt. Emberségét, mindenki által tapasztalt szeretetét talán csak a zene szeretete múlta felül. Igazi nagybetűs Ember. Vasile Cazan több mint 20 éven keresztül vezette a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniát, de jóval több volt egy igazgatónál, egy igazi mentor volt, aki több generációt nevelt a zene szeretetére. Emléked örökké őrizni fogjuk. Isten veled, Igazgató Úr!” – méltatta vasárnap Facebook-oldalán a Maros Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc.

 A Marosvásárhely zenei életéért végzett áldozatos  munkájáért 2012-ben a Maros megyei prefektúra a megye legmagasabb kitüntetését adományozta neki, 2015-ben pedig a várostól megkapta “Pro Cultura” elnevezésű kitüntetést is. Szinte utolsó leheletéig a Filharmónia élete, munkája foglalkoztatta.