Egész napos program hétvégére: 5 éve nyitotta meg kapuit a marosvécsi Kemény-kastély

Egész napos rendezvényt tartanak a hétvégén a marosvácsi Kemény-kastélyban annak emlékére, hogy 5 éve nyitották meg a létesítmény kapuit.

Egész pontosan 2019. szeptember 30-án múlét 5 éve, hogy a Kemény-család jogos örökségeként visszakapta a marosvécsi várkastélyt. A visszaszolgáltatás örömére 2014. november 8-án egy nagyszabású kapunyitó ünnepséget szerveztek, amelyen összesen kb. 800 érdeklődő vett részt. Ezt a kapunyitó ünnepséget ismétlik meg most szombaton, november 9-én, amikor egy egész napos, mindenki számára nyitott, családbarát rendezvényre hívják az érdeklődőket a vécsi Kemény-kastélyba. A rendezvény főszervezője a Kemény Auguszta Kulturális Egyesület és a Kemény-család, de több más szervezet és intézmény is részt vesz az évfordulós program megvalósításában.

Igazi családi napot kínálnak

A 10 órakor kezdődő programban helyet kapnak előadások, kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók, sajtóklub, kastélytúrák, kiállítások, filmvetítések, néptánc-bemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, lovas bemutató, vetélkedők, vásár stb. Szó lesz a kastély elmúlt öt évéről és Kemény János munkásságáról, valamint sajtóklub a romániai visszaszolgáltatási eljárásokról. Kilyén Ilka színművésznő irodalmi előadást tart helikonos szerzők műveiből, Géczi Amália pedig zongorázni fog a kastély nagytermében található hangszeren. Egy Kemény Jánosról szóló film levetítésre is sor kerül, valamint több, a Kemény-család tagjaival kapcsolatos könyvet is bemutatnak. A rendezvény ideje alatt másfél óránként indulnak vezetett kastélylátogató túrák az épület főkapuja elől. Emellett kiállításokkal is készülnek, többek között a kastély elmúlt 5 évének programjait bemutató plakát- és fotókiállítással. Egy Kemény-kastély témájú, gyermekeknek szóló fotóversenyre beérkezett alkotásokból összeállított tárlat megnyitójára és díjátadójára is sor kerül.

Lesz még vásár, tollaslabda-, gulyásfőző- és favágóversenyt, lesznek étel- és italsátrak. Az Art Equest Lovasiskola lovasbemutatóval vesz részt a rendezvényen, este pedig Tűzvarázs és Titán koncertekkel zárják a programot.

A gyermekeket többek között Legendárium-rajzfilmekkel, a Pont Csoport interaktív EduKastély-játékaival, tollaslabda-versennyel, lovaglással és arcfestéssel várják. A belépés ingyenes, a programok költségeit adományokból és támogatásokból fedezik, de az adományokat a rendezvény helyszínén kihelyezett adománygyűjtő dobozokban elfogadják.

A Kemény-család örökségének ápolása a cél

A rendezvény főszervezője a Kemény Auguszta Kulturális Egyesület és a Kemény-család, de több más szervezet és intézmény is részt vesz az évfordulós program megvalósításában. A Kemény Auguszta Kulturális Egyesület a Kemény-család örökségének ápolását tűzte zászlajára. A szervezet kiemelt feladatának tekinti a marosvécsi Kemény-várkastély és kastélykert revitalizációját, hiszen a késő reneszánsz stílusú műemléképület művészettörténeti, történelmi és kultúrtörténeti jelentősége mellett irodalomtörténeti szempontból is igen fontos: 1926. és 1944. között a kastély akkori tulajdonosának, báró Kemény Jánosnak köszönhetően az erdélyi magyar irodalmi élet szereplői találkozókat tartottak a várkastélyban. A Helikon néven ismertté vált szabad munkaközösség az erdélyi magyar írók legszámottevőbb és legjelentősebb irodalmi csoportosulása volt a két világháború közötti időszakban. A közösség egyik legismertebb tagjának, gróf Wass Albertnek hamvait 1999-ben a kastély kertjében helyezték végső nyugalomra.