Egymillió csillag a nélkülözőkért – tíz éve

A Gyulafehérvári Caritas minden év októberében megszervezi az Egymillió csillag a nélkülözőkért szolidaritási akciót. Idén lesz a tizedik éve, hogy mécsesekkel világítanak meg egy-egy közteret, ahol minden egyes meggyújtott gyertya jelképes sorsvállalás a nélkülözőkkel. A szervezők szerint ez jó lehetőség mindenki számára, hogy egy-egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adományával kifejezze: minden nehézség ellenére fontos számunkra a közösségünk és érdekel bennünket a nélkülözők sorsa.

Az akció 1998-ban Franciaországból indult, ma már a Caritas Europa, a Caritas Internationalis és több ország Caritas szervezetei, köztük a romániai szervezetek is részt vesznek a szolidaritási akcióban.

Idén október 11-én, pénteken késő délután ismét felragyognak az együttérzés lángjai, a Caritas Erdély tizenkét településén készül erre. A felajánlott adományokat helyi szinten fogják felhasználni a Caritas gondozásában lévők számára.  Tavaly több mint 3600-an gyújtottak gyertyát, és a helyszínen elhelyezett perselyekben 32 626 lej gyűlt össze. Ezekből az adományokból körülbelül 600 nehéz sorban élő család és egyedül élő idős személy részére készítettek élelmiszercsomagokat, így téve szebbé a karácsonyi ünnepüket.

Maros megyében a következő helyszíneken és időpontokban lesz gyertyagyújtás pénteken:

  • Marosvásárhelyen a Színház-téren 18 és 20 óra között;
  • Marosszentgyörgyön a Szent György téren 18 órától;
  • Szovátán a központban 18 órától; 
  • Parajdon 18 órától a Petőfi Sándor Művelődési Ház előtt (az Áprily Lajos Általános Iskola diákjai szervezésében).