Elégedetlenek a tanulók az iskolai év struktúrájának tervezetével

Több mint ötven javaslatot kapott a minisztérium tanároktól, szülőktől és tanulóktól a 2020-2021-es iskolai év struktúrájával kapcsolatban – jelentette be Monica Anisie tanügyminiszter. Az összegyűjtött javaslatokat megtárgyalják a társadalmi párbeszéd tanácsában, és csak ezt követően adják ki a struktúrát meghatározó miniszteri rendeletet – hangoztatta a tárcavezető.

Közben a Tanulók Országos Tanácsa a következő tanév szerkezetéről szóló rendelettervezet visszavonását kéri az oktatási minisztertől. A diákok többek között azt kifogásolják, hogy a tervezet értelmében különválasztanák a téli szünetet a félévközi vakációtól, így megbomlana az oktatási folyamat egyensúlya.

A tervezet értelmében a következő tanév 2020. szeptember 14-én kezdődik. Az összesen 34 hétből álló tanévet két egyenlő, 17-17 hetes félévre osztanák: az első félév szeptember 14-étől 2021. január 29-éig, a második félév 2021. február 8-ától június 18-áig tart.

Újdonság, hogy a második félévben a tavaszi vakációt a pünkösd függvényében tartják, két részben (április 2. és 11., illetve április 30. és május 9. között).

A közvitára bocsátott tervezettel kapcsolatos észrevételeket, módosítási javaslatokat e-mailben várja a tárca, a dezbateripublice@edu.gov.ro címre január 17-éig.