Épített örökségünk Maros megyében – fotópályázat

A Marosvásárhelyi Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület fotópályázatot hirdet Épített örökségünk Maros megyében címmel a Székelyföld Napok keretében. A téma egyik apropója, hogy országos szinten Maros megyében található a legtöbb kastély és gazdag, sokszínű épített örökség (kastélyok, várak, tornyok, templomok, emlékházak, múzeumok, paloták, stb.). “Szeretnénk megmutatni a nagyvilágnak itteni értékeinket” – mondják a szervezők.
A fotópályázaton életkortól, nemtől, szakmától függetlenül bárki részt vehet, aki szeret fényképezni, alkotni és az általa készített fényképpel, fényképekkel szeretné másoknak is megmutatni Maros megye ékes kulturális örökségét. A részvétel ingyenes, a fotókat elektronikusan kell benyújtani a következő e-mail címre atixzs@yahoo.com . A levél címe: Épített örökségünk Maros megyében. A fényképekkel együtt mellékelni kell a fotó címét, helyét és egy rövid leírást, illetve az alkotó elérhetőségi adatait (nevét, telefonszámát, e-mail címét).

A beküldhető fotók száma versenyzőként maximum tíz, viszont ugyanarról a témárol (kastélyok, várak, tornyok, templomok, emlékházak, múzeumok, paloták, stb.) legtöbb két fotóval lehet pályázni. A nyertes alkotónak díja átvételékor igazolnia kell magát. Csakis olyan fotókkal lehet jelentkezni, amelyeknek egyedüli és kizárolagos szerzője a versenyző. A beérkezett fotók legjobbjaiból kiállítást szerveznek. A beküldött fotó elküldésével a versenyző automatikusan elfogadja a feltételeket és hozzájárul, hogy a szervezők kiállításokon, publikációkban, média-megjelenésekben a képeiket felhasználják.

A fotókat augusztus 1. és 15. között lehet beküldeni. Értékelése, elbírálása október 5-ig valósul meg. A nyertes fotókat a Székelyföld Napok keretén belül díjazzák.
Megfelelési kritériumok:
• A fénykép megfelel a fotóverseny tematikájának
• Javasolt méret 4-5 MB
• Felbontás: min. 3.000px, arányos eloszlás hosszúság, illetve szélesség
• Nyomtatási képminőség, 300dpi
• A fénykép lehet színes vagy fekete-fehér
• A kép feldolgozása során a korrekció a következő digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight).
• A fotókollázs elfogadott, viszont a fényképek nem tartalmazhatnak kereteket vagy vízjelet (watermark)
• Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett (cloning, healing, filtre art stb.).
Nem kerülnek zsűrizésre és kizárják a következő alkotásokat: a politikai vonatkozású képek, agresszív, obszcén, rágalmazó és sértő tartalmat bemutató felvételek, reklámot tartalmazó fotók illetve amelyek nem felelnek meg a részvételi feltételeknek.

A zsűri és zsűrizési feltételek

A zsűri tagjai:
Both Gyula – fényképész, a Marx József Fotóklub elnöke
Ábrám Zoltán – fényképész, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke
Barabási Attila Csaba – fényképész, az marosvásárhelyi Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke
Díjak:
I díj : 1500 lej
II.díj : 1200 lej
III.díj : 1000 lej

A jelentkezéskor elkért elérhetőségi adatokat (e-mail, telefon) arra az esetre használják a szervezők, hogy a nyertes alkotó átvehesse díját A nyertes fényképek alkotóit telefonon és e-mailen értesítik a szervezők, akik személyazonosságukat kell igazolják a díj átvételéhez. Amennyiben az értesítést követő 48 órán belül a nyertes pályázó nem igazolja magát telefonon vagy e-mailen, ahhoz hogy átvehesse a díját, a zsűri újabb nyertest fog meghatározni. A szervezők fenntartják a jogot, hogy szükség esetén módosíthatják a verseny nyerteseinek nyilvánosságra való hozatalát, erről értesítve a nyilvánosságot és megtartva a bejelentett díjak számát és értékét.