Tanévkezdés: elvileg egy iskola kap piros forgatókönyvet Maros megyében

Maros megyében egyetlen település kapott piros besorolást a járányügyi helyzetet monitorozó hatóságoktól: Mezőmadarason rendkívül magas, 6,75-ös átlagot számoltak az ezer főre eső napi esetszámok tekintetében. Mint ismert, az egészségügyi minisztérium közzétette a koronavírus-fertőzéses esetek településenkénti statisztikáit. Ezek alapján döntik el az iskolák szeptember 10-ig, hogy milyen formában kezdik el hétfőn a tanévet.

A kimutatás szeptember 6-ával bezárólag az utolsó két hét alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések ezer lakosra jutó teljes számát közli településenként. E mutató alapján három forgatókönyv létezik a tanintézmények megnyitására. Ha ez a mutató egy alatt van, a zöld forgatókönyv lép érvénybe, és akkor megnyitnak az iskolák; ha egy és három között van, akkor sárga forgatókönyv szerint járnak el, azaz csak az elemisek és a végzősök vehetnek részt személyesen a tanórákon, a többi diák pedig 1-2 hetes rotációval online oktatásban részesül. Ha 3 felett van a mutató, akkor a piros forgatókönyv szerint az illető településen bezárnak vagy ki sem nyitnak az iskolák, és online kezdik a tanévet. A végső döntést az iskolák hozzák meg.

A fertőzöttségi szintet mutató adatok alapján az ország legtöbb vidékén a zöld forgatókönyv szerint kezdődhet a tanév. Maros megyében az egy piros zónát kivéve zöld és sárga zónák találhatók. Sárga zónáhz tartozik Bonyha, Bala, Koronka, Lukafalva (Dózsa György), Küküllőszéplak és Mezőtóhát, itt elvileg hibrid oktatás lesz. A többi településen a zöld forgatókönyv lép érvénybe. Marosvásárhelyen 0,63-as a mutató, itt is zöld a forgatökönyv, akárcsak Szászrégenben, Segesváron, Dicsőszentmártonban és Erdőszentgyörgyön.

A megyei közegészségügyi igazgatóságoknak közölniük kell ezt a helyzetet a tanfelügyelőségekkel, az egyetemi szenátusokkal és a megyei készenléti bizottságokkal, az iskoláknak pedig mindezt, illetve a rendelkezésükre álló infrastruktúrát és lehetőségeket figyelembe véve szeptember 10-éig a tanfelügyelőség elé kell terjeszteniük a javaslatot, hogy a három közül melyik forgatókönyv szerint kezdenék el az új tanévet – tájékoztat közleményében az oktatási tárca. Konkértumok az egyes településekkel kapcsolatban így csütörtökön derülnek ki, ami a tanévkezdés módját illeti.