Ez is eljött: elkeződött a tanév

Ma kezdődik a 2020-2021-es tanév. Maros megyében 133 tanintézményben lesznek jelen fizikailag a pedagógusok, tanulók, 32 -ben félig online, félig személyesen, egy vagy két hetente váltják egymást a csoportok. Az óvodások, elemisek és a végzősök ebben az esetben is fizikailag jelen lesznek az órákon. Maros megyében egyedüliként Mezőmadarason oktatnak kizárólag online, 208 tanuló otthonról kapcsolódik be a tevékenységbe. A településen jelenleg 11 fertőzöttet jegyeztek, ezzel már a piros forgatókönyv lép életbe.

Amennyiben egy osztályban lesz egy visszaigazolt pozitív eset, két hétre felfüggesztik a személyes tanítást abban az osztályban. Ha az iskola három különböző osztályában lesz három igazolt fertőzött, az egész iskolában felfüggesztik az oktatást két hétre.

A pedagógusok kötelező módon maszkot viselnek, csakúgy, mint az iskolások, óvodában a gyerekeknek nem kell viselniük, akkor sem, ha már betöltötték az 5 évet.

Az ország 43 településén több mint 100 iskolában kezdődik meg kizárólag online a tanítás mától, a piros forgatókönyv alkalmazásával. 6100 iskolában a zöld, több mint 2700-ban pedig a sárga forgatókönyvet alkalmazzák. Jelenleg 106 tanerő tartózkodik kórházban koronavírusfertőzés miatt, további 91 pedagógus pedig betegszabadságon van, és számolt be az országos helyzetről Monica Anisie tanügyminiszter tegnap, a tanévkezdés kapcsán tartott sajtótájékoztatóján. Ezen kívül 293 pedagógus karanténban van és online szeretne oktatni, illetve 147 személy nyugdíjaztatását kérte szeptember elsejei hatállyal. Hozzátette, a helyzet folyamatosan változik, emiatt tájékoztattak olyan későn az iskolakezdés mikéntjéről.