Fagyra és szélre figyelmeztetnek a meteorológusok

Az ország nagy részén fagy várható szerda reggelig, 19 megyére pedig sárga szélriasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Az elsőfokú szélriasztás kedd hajnalig érvényes a Déli- és a Keleti-Kárpátok 1700 méter fölötti térségeire, ahol 70-90 km/órás sebességgel fújhat a szél, felkavarva a havat és csökkentve a látótávolságot. Az érintett megyék: Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bákó, Vaslui, Vrancea, Galac, Prahova, Brassó, Dâmboviţa, Argeş, Szeben, Vâlcea, Fehér, Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Krassó-Szörény.

A jelzett időszakban Erdélyben, Olténiában, Dobrudzsában és Munténia keleti részén is felerősödhet a szél, 40-50 km/órás széllökések várhatók.

Ugyanakkor hétfőn 20 órától szerda 10 óráig rendkívül hideg idő és fagy várható reggel és éjszaka az ország központi, északi, keleti és déli részén. Ezekben a térségekben mínusz 15 és mínusz 10 Celsius-fok közötti minimumokra lehet számítani, az erdélyi medencékben mínusz 20 fokig csökkenhet a hőmérséklet. A nappali csúcshőmérséklet mínusz 6 és 0 fok között várható.

AGERPRES