Gyenge munkát végeztek a kivitelezők Szentannán – felháborodtak a lakók

Gyenge munkát végeztek a szennyvízhálózat bővítésekor Marosszentannán. A lakók felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy az Országos Településfejlesztési Program (PNDL) keretében, 3,6 millió lejből kivitelezett beruházás befejezése után egyes útszakaszok megsüllyedtek, több, út közepén lévő csatornafedő beesett, és járművek rongálódtak meg emiatt.

A település polgármestere, Dumitru Moldovan július óta több ízben is jelezte, hogy a kivitelezés során rendellenességeket tapasztalt, és állítja, hogy felkérte a kivitelező céget a veszélyes csatornafedők kicserélésére. A vállalat közben arra panaszkodik, hogy a munkálatok ellenértékének csupán egy részét kapta meg.

Több utca lakója (pl. Temető, Berek, Nyír stb.) állítja ugyanakkor, hogy 2019 júliusától kérték a kivitelezőt, hogy a munkálatok előtti állapotába állítsa vissza az utakat, de erre nem került sor.

A Berek utca lakói szerint Romániában nincs még egy ilyen utca, hiszen itt négykerék-meghajtású autóval lehet csak közlekedni, és vannak olyan utcák, ahova a köztisztasági vállalat is csak speciális járművel tud behajtani, hogy összegyűjtse a szemetet. A helyzet rosszabbodik, ha esik az eső. A kivitelezés gyenge minőségére fogják a lakók azt is, hogy a csatornák dugulásveszélyesek, és teherbíró képességük 5 tonnára korlátozott.

A lakók szerint a kivitelezés alatt több villany-, és a Cseresznyefa utcában a fő vívezetéket is megrongáltak, és egy számítási hiba miatt egyes családok nem tudnak rácsatlakozni a szennyvízhálózatra.

A Temető utcában az a gond, hogy az út csupán egyik sávja használható, mert a másik veszélyes, miután a földre egy vékony aszfaltréteget öntött a kivitelező, amely szinte azonnal megrongálódott.

A polgármester megerősítette, hogy eddig két autó esett be egy beomlott csatornába, a hivatal értesített a kivitelezőt. Az elöljáró szerint meg van kötve a kezük, hiszen nem végezhetnek karbantartási munkálatokat a szóban forgó szakaszokon, hiszen ezt csak a kivitelező cég teheti meg, amíg erre érvényes szerződés van. Dumitru Moldovan szerint sokat dolgoztak az építkezés során, azonban nem mindig végeztek jó minőségű munkálatot. A hivatalhoz rengeteg panasz érkezik a lakók részéről, ezeket továbbítják a licitet megnyert cégnek, amely ígérte, hogy visszatér elvégezni a szükséges javítási munkálatokat.

A polgármester hozzátette, különleges a helyzet, hiszen a kifizetéseket a fejlesztési minisztérium végzi, az utóbbi napokban történt kormánybukás, majd -alakítás miatt azonban nem került sor az összegek törlesztésére. A kivitelező eddig 6 számlát állított ki, amelyből csupán kettőt fizettek ki.

Marosszentanán 12 utcát érintett a szennyvízhálózat bővítési munkálata, ezidáig 5 utcából tettek le a kivitelezés minőségével kapcsolatos panaszt.

(Fotó: Agerpres)