Jeddi hagyományőrző is felkerült a kiemelkedő tudású alkotók katalógusába

Online elérhető Kárpát-medencei Kézműves Katalógust hozott létre a magyarországi Hagyományok Háza, hogy összekösse a kiemelkedő tudású és nagy tapasztalatú kézműves alkotókat a kézműves hagyományok értékei iránt nyitott rendezvényszervezőkkel, a magyar népművészeten alapuló minőségi termékeket kedvelő vásárlókkal és a falusi műhelyek titkaira kíváncsi turistákkal. Romániai kézművesek is megtalálhatók a katalógusban: a 12 erdélyi hagyományőrző között van a Maros megyei Csiki Emőke nemezkészítő is.

A keka.hagyomanyokhaza.hu oldalon bárki könnyen megtalálhatja az érdeklődéséhez illő szolgáltatást, legyen szó mesterségbemutatóról, workshopról vagy játszóházról, nyitott műhelyről, idegen nyelveket is beszélő, minőségi portékákat kínáló árusokról vagy a műhelyükbe tanítványokat vállaló mesterekről. A honlapon a szolgáltatásokon kívül helyszínre, névre, mesterségre is lehet keresni, de akár aszerint is megtalálható az alkotó, hogy melyik üzletben árusítja munkáit. A fotókkal gazdagon díszített honlapon nemcsak az alkotókat és tevékenységeiket ismerhetik meg a látogatók, hanem az egyes mesterségekről és alapanyag-lelőhelyekről is találnak információkat.
A mestereket a Hagyományok Háza által felkért szakemberek meghatározott kritériumok alapján hívják meg a honlapra. Első körben a népművészet mesterei, a népi tárgyalkotó iparművészek és a Hagyományok Háza által az elmúlt 5 évben kiírt kézműves pályázatok nyertesei kerültek föl. Jelenleg három ország – Magyarország, Románia és Szerbia – 141 kézművese található meg a katalógusban, de az adatbázis folyamatosan bővül.

A jeddi Csiki Emőke nemezkészítő, a hagyományos vizes technikával készít tárgyakat gyapjúból. A pontmaros.ro megkeresésére elmondta, hogy már régóta foglalkozik nemezkészítéssel. „Az elején csak szabadidős tevékenységként alkottam, különböző gyerekfoglalkozásokat vezettem, és csak ajándékba nemezeltem különböző tárgyakat. 2 éve azonban úgy döntöttem, hogy indítok egy vállalkozást, és főállásban nemezelni fogok. Berendeztem egy kisebb műhelyt, és ott alkotok. Egyelőre megrendelésekre dolgozom, főleg ismerősök és azok ismerőseitől kapok felkéréseket. Van egy Facebook-oldalam is, ManóNemez névvel, de még nem fektettem bele túl sok energiát, hogy azon keresztül értékesítsek” – mondta Csiki Emőke, aki tizenéves korában találkozott először a nemezkészítéssel, majd különböző táborokban, tanfolyamokon tanulgatta ennek fortélyait, fejlesztette a tudását. Az eredmény, a szebbnél szebb tárgyak pedig magukért beszélnek.

Használati tárgy nemezből

A jeddi hagyományőrző közben elvégezte a nemezelés szakot a BSZC Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola Felnőttképzésen, amelyet Árvai Anikó és Vetró Mihály nemezkészítők vezettek. Ezen kívül többször vett részt a Nagy Mari és Vidák István nemezkészítő házaspár Kecskeméten és környékén szervezett tanfolyamain és nyári táborain, de távoli vidékeket is meglátogatott továbbképzései során: Vidák Istvánnal több alkalommal volt tanulmányúton Kirgizisztánban, Indiában, ahol nagyszerű kézművesekkel találkozhatott.

Csiki Emőke bevallotta, hogy örömmel fogadta a felkérést és megtiszteltetés számára, hogy még sok erdélyi kézműves mellett, de Maros megyéből egyedüliként jelen lehet a Hagyományok Háza weboldalán mint kézműves.

Csiki Emőke munkái magukért beszélnek

 A Maros megyei nemezkészítő korábban is szakmai kapcsolatban állt a Hagyományok Házával: az évek során több általuk szervezett rendezvényen vett részt. „Amióta Erdélyben is több olyan rendezvény van, ahol helyi egyesületekkel partnerkapcsolatban a Hagyományok Háza támogatásával kerülnek megszervezésre a néphagyományt, kézműveseket támogató események, azóta még több lehetőség adódott a kapcsolatépítésre. Résztvevőként és oktatóként is többször vettem már részt ezeken a programokon” – mondta Csiki Emőke.

Oktatóként hagyományőrző programokon

Hozzátette, hogy először 2019-ben vett részt a Hagyományok Háza pályáyati kiírásán. Akkor három szervezet,a Hagyományok Háza, a Kallós Alapítvány és a Guzsalyas Alapítvány összefogásával valósult meg egy kézműveseknek szóló pályázat, és az azt követő kiállítás, amely Erdélyben két helyszínen volt megtekinthető: Válaszúton és Sepsiszentgyörgyön. „Én növényi festésű gyapjúból készült nemezekkel pályáztam, és a munkáim bekerültek a kiállításra készült katalógusba.

Egyedi nemezelt ékszer

Ezt követően Válaszúton volt egy zsűrizési lehetőség, ahol az erdélyi kézművesek bemutathatták munkáikat, és több népművészettel foglalkozó szakember értékeléséből tanulhattunk. Én is beküldtem néhány nemez munkámat, és nagy örömömre pozitív elbírálást kaptam” – mesélte Csiki Emőke.

Növényi festésű dísztárgy

A sikerek sorozata folytatódhat: idén kerül megszervezésre ugyanis a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás Magyarországon, és a kiállításon való részvételre pályázatot hirdettek. Ez az első alkalom, hogy az Erdélyből benevezett alkotásokból itthon is megrendezik a kiállítást. „Jó lehetőségnek láttam benevezni a pályázatra és ezáltal bemutatkozni a helyi közösségnek. Valamint, ha a zsűri megfelelőnek tartja majd a munkáimat, akkor a Budapesti kiállításon is jelen lehetnek az alkotásaim” – értékelte Csiki Emőke, akinek ezúton is sok sikert kívánunk hagyományőrző tevékenységeihez.