Ma ünnepli Szováta a Medve-tó keletkezésének 145. évfordulóját

Rendhagyó módon, csendesen emlékeznek meg idén a Medve-tó keletkezésének évfordulójára Szovátán. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások miatt ugyanis idén elmaradnak a hagyományos Medve-tó napok.

1875-ben ezen a napon, május 27-én keletkezett a világ legnagyobb heliotermikus tava, a kiterített medvebőr formájában elterülő, Szovátán található Medve-tó. A gyógyhatásáról messze földön ismert, 4 hektáron fekvő tó előző évben került be a világrekordok könyvébe.

fotó: Szováta Város Önkormányzata

Európa egyetlen heliotermikus tavát és a festői környezetben fekvő fürdővárost évről évre egyre többen látogatják, ezért a város önkormányzata megtesz mindent annak érdekében, hogy tiszta és kellemes környezetben fogadja a pihenésre, kikapcsolódásra vágyó, vagy gyógyulni ide látogatókat.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett megszorító intézkedések okozta akadályok ellenére, Szovátán javában zajlanak a fürdőtelepet modernizáló projektek: új térkővel rakták ki a járdafelületeket, a föld alá vezették a villanyoszlopokon futó vezetékeket, dekorációs oszlopokat helyeznek el az útmentén, így fejlesztve a fürdőtelep és a város arculatát.

– Megvagyok győződve, hogy ezek a munkálatok nagyon sokat emelnek a fürdőtelep színvonalán, és vinni fogják Szováta hírnevét. Nagy munkálatokról van szó, óriási bontási folyamatok zajlottak és zajlanak még. Mondhatjuk, hogy ezeknek a kivitelezését nagyban könnyítették a járvány miatt bevezetett korlátozások, hiszen tavaly ilyenkor már volt turisztikai forgalom a fürdőtelepen. Tehát minden rosszban van valami jó. Terveink szerint június közepére befejezzük a munkálatokat, és átadjuk a telepet a vendégeknek  – nyilatkozta Fülöp László Zsolt, Szováta polgármestere, aki kifejtette reményét, miszerint a jó levegő és gyógyvíz miatt sokan választják majd belföldi kiránduló helyszínként Szovátát az idén nyáron. A város vezetősége megtesz mindent ennek érdekében. Az Országos Információs és Turisztikai Központ együttműködésével egy speciális mérőeszközzel mérik a levegő minőségét, és a hozzáértők által megállapított eredménnyel igyekeznek népszerűsíteni a fürdőt.

fotó: Szováta Város Önkormányzata

– Én remélem, hogy ebben az időszakban, amikor mindenki maszkot visel és óvja magát a betegségtől, ez egy olyan intézkedés lehet, amely még inkább felhívja az emberek figyelmét Szovátára – mondta a polgármester.