Két napot örültünk a módosításnak, most megtámadják azt

Nem lehet felhőtlen az elégedettség, hogy a napokban olyan oktatásügyi törvénycsomagot fogadott el döntőházként a szenátus plénuma, amely a romániai magyar oktatást is érinti. A támadás Maros megyéből érkezik.

A Népi Mozgalom Párt ugyanis megtámadja az alkotmánybíróságon az oktatási törvénynek az RMDSZ kezdeményezésére elfogadott módosításait, amennyiben Klaus Iohannis államfő kihirdeti ezeket – nyilatkozta az alakulat ügyvezető elnöke. Marius Paşcan Maros megyei képviselő többek között azt a módosítást kifogásolta, amely kötelezné az egyetemeket, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén is megszervezzék a felvételi vizsgákat, akkor is, ha a jelentkező román tannyelvű szakra felvételizik. “E szerint a vizsgáztató tanárnak ismernie kell a kisebbségek nyelvét, és a tételeket is a kisebbségek nyelvén kell megfogalmazni, akkor is, ha az adott egyetemen nincs magyar tannyelvű szak. Ez nagymértékben sérti az egyetemi autonómia elvét, diszkriminatív és alkotmányellenes, célja “egy másik nyelv hivatalossá tétele” – mondta Marius Paşcan. Hozzátette, a törvény egy “újabb szeparatista etnikai támadás Románia mint szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam ellen”.

Marius Paşcan

A politikus nyilatkozatára reagálva Novák Csaba Zoltán, Maros megyei RMDSZ-szenátor rámutatott, a PMP döntése, hogy megtámadja-e vagy sem a törvénycsomagot az alkotmánybíróságon, de furcsának tartja Marius Paşcan kijelentéseit, mivel PMP-s kollégái közül is többen megszavazták a jogszabályt. “A törvényt 73 támogató vokssal és 35 tartózkodás mellett fogadta el a szenátus, egyetlen kolléga sem szavazott ellene. Ahelyett, hogy javaslatokkal jönnének, ilyen provokációval állnak elő” – fogalmazott Novák. Szerinte az egyetemi felvételit érintő módosítás lényege, hogy az addig tanulmányaikat anyanyelvükön folytató kisebbségi diákok ugyanolyan esélyekkel induljanak a felvételi vizsgán, mint román társaik. Hozzátette, tudomása szerint a Bukaresti Műegyetem már jelenleg is lehetőséget biztosít az anyanyelvű felvételire.

Novák Csaba Zoltán

A tervezet kidolgozója Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei képviselője és Novák Csaba Zoltán, a Szövetség Maros megyei szenátora.