Kezdik a méhnyakrák elleni ingyenes oltás beadását

Már ebben a hónapban elkezdik a méhnyakrák elleni ingyenes oltás beadását – tájékoztatott az egészségügyi tárca. A háziorvosi rendelőkben azokat 11 és 14 év közötti lányokat oltják be, akik részére 2017-ben és 2018 folyamán kérelmezték a beoltást, akkor is, ha időközben meghaladták a 14 éves kort.

A szaktárca az első 20.000 adagot már szétosztotta a megyei egészségügyi igazgatóságok között.A forgalmazóval közötti négyéves keretmegállapodás értelmében az oltásadagok száma 2.100.000-ig növelhető, az igények függvényében.

A Maros megyei egészségügyi igazgatóság 721 adag HPV-elleni oltóanyagot kapott, amely a 2017–2018 közötti időszakban a háziorvosok által letett kérelmeket fedi.

Az egészségügyi minisztérium felhívást intézett a szülőkhöz, hogy tájékozódjanak a családorvosoknál a kampányról, valamint a családorvosokhoz is, hogy helyes és érthető módon tájékoztassák a szülőket a HPV-oltásról.

Az egészségügyi miniszter emlékeztetett, a méhnyakrák a megfelelő ismeretek hiányában halálos kimenetelűvé válhat, viszont oltással és szűréssel megelőzhető.