Eddig túl alacsony volt a büntetés ahhoz, hogy elrettentse a zajongókat

Január végétől az új szabályoknak megfelelően büntetnek csendháborításért – értesítette szerkesztőségünket a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság. Az intézmény emlékeztet, hogy tavaly október 28-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben a 192-es törvény, amely módosítja és kiegészíti közrenddel és közbiztonsággal kapcsolatos 61/1991-es jogszabályt.

A változtatásra azért volt szükség, mert a törvény által korábban előírt büntetések túl enyhének bizonyultak, és elsősorban a szórakozóhelyek tulajdonosai inkább kifizették a bírságot, minthogy elköltöztessék, lemondják a betervezett eseményeket. Eddig a csendórákban történő csendháborítás, illetve a lakónegyedekben üzemelő lokálok, rendezvénysátrak esetében történő zajszennyezést 500-tól 1500 lejig terjedő bírsággal büntették.

A módosítás szerint majdnem kétszeresére nő január végétől a csendháborításért kiszabható pénzbírság értéke, és azoknak is többet kell fizetniük, akik nem tartják tiszteletben a lakónegyedek csendórái. Ezután a szabadtéren vagy lakónegyedekben lévő lokáloknál történő zajszennyezés esetén 2000-3000 lejes pénzbírság szabható majd ki, mi több, amennyiben a kihágás 24 órán belül megismétlődik, a büntetés értéke elérheti a 6000 lejt is.

Szigorodik a csendórák be nem tartása miatt kiróható bírság is: január végétől azokra, akik ismételten zavarják a szomszédaikat, 2000-től 3000 lejig terjedő bírságot szabhatnak ki a hatóságok– összegzi a megyei rendőrség közleménye.