Koronavírus: hat személy van megfigyelés alatt

Amióta felütötte fejét az új típusú koronavírus, a Maros Megyei Egészségügyi Igazgatóság a protokollnak megfelelően összesen 6 olyan személyt helyezett otthoni karanténba, aki Kínából érkezett. Eddig egyiknél sem fedezték fel a vírus jelenlétét, a szakemberek naponta ellenőrzik egészségi állapotukat. A módszertan szerint csakis a potenciális vírushordozót ellenőrzik, családtagjait viszont nem.

A szabályok szerint azok a személyek, akik Kínából érkeznek, kötelező módon ki kell, hogy töltsenek egy kérdőívet, amely eljut az igazgatósághoz, amely 14 napig (lappangási idő) felügyeli az illetőt.

Közben a Kínában nemrégiben megjelent új vírus aggasztó terjedése miatt az európai uniós tagállamok egészségügyi miniszterei rendkívüli ülést tartanak csütörtökön Brüsszelben, amely segíteni fogja a tagállamok fellépésének összehangolását – közölte a válságkezelésért felelős uniós biztos. Azt mondta, hogy a vírus gyorsan terjed, és súlyos veszélyt jelent a közegészségügyre. Kiemelte: mivel a koronavírus terjedése egyre több országot érint – köztük európaiakat is -, az Európai Uniónak a koordinációra és az együttműködésre kell helyeznie a fő hangsúlyt a járvány megállításának érdekében. Kínán kívül 24 országban jelent már meg az újfajta koronavírus, Románia nincs közöttük.

(Képünk illusztráció)