Körvonalazódik, hogy mi vár ránk 15-ével kezdődően

Jelentős módosításokkal megszavazta a szenátus a kormány törvénytervezetét a veszélyhelyzet bevezetéséről, amely a csütörtökön lejáró rendkívüli állapotot váltja fel a koronavírus-járvány elleni védekezésben. A szenátus úgy módosította a törvénytervezetet, hogy az országos veszélyhelyzet kihirdetése esetén a kormánynak öt napon belül meg kell szereznie a veszélyhelyzet bevezetéséhez a parlament jóváhagyását is. A 30 napra kihirdetett veszélyhelyzetet a kormány a belügyminiszter javaslatára kormányhatározattal meghosszabbíthatja.
A veszélyhelyzetről szóló törvény végleges formájáról ma dönt a képviselőház.

A vészhelyzet május 15-ei bevezetésétől kötelező lesz a szájmaszk viselete a nyilvános zárt terekben, továbbá a másfél méteres védőtávolság, illetve a kézhigiénia betartása – hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő. Azt magyarázta, a járványveszély nem múlt el, ezért be kell tartani “néhány egyszerű, de annál fontosabb” szabályt.

A településeken belül nem lesz már szükség a lakás elhagyásának indokát magyarázó, előre megírt nyilatkozatra, de a településeket továbbra is csak bizonyos indokolt esetekben – például munkaügyben, mezőgazdasági tevékenységek miatt, vagy egyéni sporttevékenység céljából -, előre megírt nyilatkozattal szabad elhagyni. Az elnök leszögezte, a vészhelyzeti bizottság szabja majd meg azokat az indokokat, amelyekkel elhagyható a lakhely szerinti település.

Az államfő rámutatott, hogy május 15-e után részben újranyitják a kereskedelmi egységeket: újra kinyithatnak azok az üzletek, amelyek közvetlenül az utcáról nyílnak’ – tette hozzá az államfő. Klaus Iohannis elmondta: újra megnyílnak a szépségszalonok és a múzeumok is.

A május 15-étől érvényes lazító intézkedések első szakaszában csak a templomudvaron vagy a templom előtt lehet istentiszteleteket, miséket tartani a hívek részvételével. Az államfő rámutatott, az egyházi szertartás résztvevőinek kötelező módon védőmaszkot kell viselniük, és tartaniuk kell egymástól a másfél méteres távolságot.

A hivatásos sportolók újrakezdhetik az edzéseket a szükségállapot május 15-i megszűnte után, a sportversenyek azonban nem folytatódhatnak a lazítások első szakaszában. A hivatásos sportolók a higiéniai szabályok betartásával, orvosi felügyelet alatt kezdhetik újra az edzéseket. Az amatőr sportolók esetében csak az egyéni, szabadtéri sportok újrakezdése engedélyezett május 15-étől. Ha az edzés sporttelepen zajlik, az öltözők használata nem megengedett.