Magyar lélektani krimit mutatnak be – marosvásárhelyi színészek is szerepelnek a filmben

Ma este mutatják be Marosvásárhelyen a több erdélyi színész részvételével forgatott lélektani krimit, Bagota Béla Valan – az angyalok völgye című első mozifilmjét a Művész moziban. A produkcióban láthatjuk a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészeit, Ciugulitu Csabát, Meszesi Oszkárt és Tollas Gábort. A film péntektől megtekinthető a mozikban.

A film fő forgatási helyszíne Balánbánya volt. A történet az 1989-es romániai forradalom káoszában indul, végig meghatározza a kétnyelvűség, a színészek mellett a stáb további kulcsszereplői is erdélyi kötődésűek.

A filmben a dadogó, román, kezdő rendőr Milán szerepében Meszesi Oszkárt láthatjuk, aki a karakter kedvéért logopédushoz járt, hogy megtanuljon a lehető leghitelesebben dadogni – árulta el a művész a pontmaros.ro-nak. Hozzátette, óriási élmény számára, hogy volt szerencséje élni a lehetőséggel és elvállalni a szerepet, és örömmel nyugtázta, hogy mind a film, mind pedig a saját alakítása összességében jó kritikát kapott. Az általa megformált figurát drámaiság és komikum is jellemzi, és személyisége – mint szinte minden ebben a filmben – a valóságban nem az, mint aminek eredetileg látszik. Meszesi Oszkár – aki már szerepelt hasonló produkciókban de ez volt az első jelentős filmje – még elmondta, hogy profi csapattal dolgozott, és öröm volt a rendezővel együttműködni Bagota Béla első pillanattól kezdve pontos instrukciókkal halmozta el, miközben nyitott és kíváncsi volt a véleményére.

Milán szerepében Meszesi Oszkár (Fotó: Veres Nándor/MTI)

Tollas Gábor Dragoșt, a kisvárosi rendőrkapitányt játssza. „Ez egy tipikusan a Ceaușescu rendszerből átörökölt, pufajkás rendőr, aki (az alkoholizmusa mellett) nem tudja huszonvalahány év után sem levetkőzni régi mentalitását. De azért nem ennyire egyszerű a helyzet, mert a filmben kiderül: Dragoș Péter hatására lassan a jó oldalra áll, és végül pozitív karakter lesz” – mondta a művész, aki számára a karakter megformálása különösebb gondot nem okozott, hiszen erdélyi színészként és magánemberként is rengeteg hasonló kaliberű rendőrt ismer, úgyhogy volt miből merítenie – vallotta. „Bármennyire is sürgetett az idő,  mindig meghallgatta a véleményemet, az ötletemet. Ami nem kis dolog volt, hiszen sokszor mínusz 20 fok alatt dolgoztunk (ami rendesen próbára is tett), és körülöttünk fagyoskodott egy 60 fős stáb, és mint a legtöbb forgatásnál, az idő nagyon szűkös,  korlátozott volt – vallott a rendezővel kialakított munkakapcsolatáról Tollas Gábor.

Tollas Gábor és Krisztik Csaba (port.hu)

Ciugulitu Csaba egy beépített rendőrt játszik, aki egy kisebb horderejű akcióban vett részt, amely lövéssel, sérüléssel és vérrel végződött. A művész elmondta, színházban még nem játszott ehhez hasonló előadásban. Elismeréssel nyilatkozott a fiatal rendezőről, aki sokszor olyan dolgokat hozott ki belőlük, amelyekről ők sem tudták, hogy képesek lennének megcsinálni.

Ciugulitu Csaba

A rendező, Bagota Béla 2010-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), majd számos nagyszabású magyar és nemzetközi produkcióban dolgozott. Első mozifilmje, a Valan – Az angyalok völgye a filmalap 292 millió forintos gyártási támogatásával készült a Mátrix Film produkciójában Kántor László producer vezetésével. Bagota Béla bányavárosi lélektani krimijében a Kaszás Attila-díjas Krisztik Csaba játssza az egyik főszerepet. A Magyarországon élő Krisztik Csabán, Nyakó Julin, három gyerekszereplőn és néhány kaszkadőrön kívül az összes többi színész erdélyi.

Erdélyi helyszín (port.hu)

A feszült és szívszorító lélektani krimi fő helyszíne Valan, a hólepte erdélyi bányaváros. Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanú, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinak nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is.

A filmet Marosvásárhelyen, a csütörtöki bemutató után péntektől tekinthetik meg az érdeklődők. A film trailere: https://www.youtube.com/watch?v=zk4Kj6LBPB4.