Március végéig válthatnánk szolgáltatót

Március 31-ig meghosszabbítaná az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság azt a határidőt, ameddig az érintett háztartási fogyasztók január 1-jei szabadpiaci feltételek mellett megköthetik szerződéseiket a kiválasztott villamosenergia szolgáltatóval. Eddig ez a határidő február 1. volt.

 A liberalizálásra vonatkozó rendelet kimondja, hogy azok, akik nem írnak alá szerződést a szabaddá vált piacon, eddigi szolgáltatójuknál automatikusan átkerülnek egy általános szolgáltatási szerződésre. Így viszont az ár akár 25 százalékkal is magasabb lehet, mint akkor, ha magunk választunk szolgáltatót. A hatóság azt reméli, a meghosszabbított határidőig a lakosság több felvilágosítást kaphat az új rendszerről.

Mint ismert, január 1-jétől liberalizálták az energiapiacot Romániában, így a lakossági fogyasztók ezentúl már nem az ANRE által megszabott, hanem a piaci verseny által kialakított árat fizetik a felhasznált villanyáramért. A változások körülbelül hatmillió fogyasztót érintenek. Aki nem köt a versenypiacon új szerződést, és továbbra is az egyetemes szolgáltatási rendszerben marad, az drágulást tapasztalhat.

A szakemberek azt javasolját a lakosságnak, hogy mielőbb válasszon szolgáltatót, ne várja meg a március végi határidőt. A választásban egyébként a fogyasztók segítségére van a szabályozó hatóság honlapján, az anre.ro oldalon elérhető rendszer, amely minden piaci szereplő ajánlatait képes összehasonlítani a felhasználó által megadott adatok alapján.