Sürgősségi rendeletet fogadnak el az online oktatás folytatásáról

Az online oktatás folytatásáról fogad el sürgősségi rendeletet a kormány mai ülésén. Sorin Câmpeanu oktatási miniszter tegnap este jelentette be, az oktatás február 8-ig biztosan online fog zajlani, hozzátette, csak azután lehet fontolóra venni a diákok iskolába való visszatérését, és ebben az értelemben több forgatókönyvet is elemeznek. A legfontosabb szempont az, hogy hogyan alakul a járvány, de figyelembe veszik az online oktatás nehézségei miatt veszélyeztetett tanulókról szóló jelentéseket, valamint más államok intézkedéseit is.

Ezen a héten konzultációkra kerül sor a tanulók, a szülők és a tanárok képviselőivel, hogy elemezzék az iskolák újranyitásához és az oktatási rendszer által elszenvedett veszteségek kompenzálásához szükséges intézkedéseket.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter kijelentette, hogy a második félévet klasszikus formában kéne kezdeni, de a döntést január közepe után hozzák meg.

A tanfolyamok lebonyolításának módjával kapcsolatos végleges döntésig a tárcavezető felkérte az iskolák tanfelügyelőségeit írják össze az egyes oktatási intézmények számszerű beszámolóit a kisegítő és nem oktató személyzetről. Ebbe a  kategóriába tartozók szintén megkaphatják a koronavírus elleni oltást. A miniszter hangsúlyozta, minden olyan forgatókönyvet figyelembe vesznek, amely a jelenlegi helyzet elemzéséből származik, függetlenül attól, hogy a kicsik országos vizsgájának elsőbbségéről van szó, vagy pedig arról, hogy az alacsony fertőzési rátával rendelkező régióknak prioritása van-e, mint ahogy azt az Országos Diáktanács kérte.

Ezen a héten a diákok és az óvodások még téli vakáción vannak, a tanítás január 11-től online folytatódik.

(Forrás: Marosvásárhelyi Rádió, Fotó: Mediafax)