Marosvásárhelyen járt Cseke Attila fejlesztési miniszter

A Maros Megyei Tanács ügykezelésébe tartozó Fertőző Klinika intenzívterápiás részlegének bővítéséről egyeztetett a napokban Marosvásárhelyen Cseke Attila fejlesztési miniszter, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Kovács Mihály Levente, a Maros Megyei Tanács alelnöke. A találkozón egyeztettek továbbá a Maros Megyei Hegyimentőszolgálat új központjának megépítéséről is, mérlegelve annak lehetőségét, hogy az Országos Befektetési Alapon keresztül állami költségvetésből finanszírozzák ennek létrehozását. „Így a megyei tanács költségvetéséből erre elkülönített összeget más, fontos beruházásokra tudnánk fordítani” – fejtette ki a találkozón Péter Ferenc.

Cseke Attila a megye polgármestereivel is találkozott, aki bölcsődeépítési, környezetkímélő iskolabuszokkal kapcsolatos és az építkezési engedélyek kiváltásának egyszerűsítéséről szóló tervekről beszélt nekik. A tárcavezető röviden bemutatta az általa vezetett minisztérium három nagy tevékenységi területét. Ismertette a decentralizációs törvény jelenlegi helyzetét, kiemelve, hogy hamarosan véglegesítik a Sport- és Ifjúsági Minisztériummal azt a törvénytervezetet, ami helyi – megyei vagy önkormányzati – hatáskörbe utalná az iskolai nyári táborok és a Megyei Sportigazgatóságok ügykezelését. A Fejlesztési Minisztérium hamarosan elindítja a kataszterezési programot is, amelynek során 2.371 önkormányzat részesül 160.000 lejes támogatásban, hogy a lakosságnak ingyenes telekelési szolgáltatásokat nyújtson – összegezte a szaktárcavezető. Cseke Attila, arról is beszámolt, hogy a minisztérium módosít az építkezési szaktanácsadók és tervezési szakellenőrök vizsgáztatását szabályozó előírásokon. A minisztérium nyilvántartása szerint ugyanis jelenleg 572 építkezési szaktanácsadó munkavégzése engedélyezett Romániában különböző felügyeleti szakterületeken, ezért is telik hónapokba vagy évekbe, amíg egy-egy ingatlan minden építkezési engedélyt megkap, az is előfordul, hogy mire az utolsó is megérkezik, az elsőnek már le is járt az érvényességi ideje, fejtette ki Cseke Attila. Ezzel egyidőben az elavult építkezési törvények módosítására is szükség van, hiszen az 1970-es években született jogszabályokat már jócskán meghaladta az idő.

A tárcavezető beszámolt a hamarosan induló bölcsődeépítési programról, a Környezetvédelmi Minisztériummal közösen a környezetkímélő iskolabuszok vásárlását is lehetővé szeretnék tenni.

Maros megye prefektusa, Mara Togănel beszédében azoknak a fejlesztéseknek a fontosságát hangsúlyozta, amelyek elengedhetetlenek a 21. században ahhoz, hogy egy település, egy térség korszerű és élhető legyen. Ezek között a víz- és csatornarendszerek meglétét, illetve aszfaltozott utakat említett.