A mától életbe lépett szabályok

Kidolgozta tegnap este a mától 30 napra kihirdetett veszélyhelyzet idején érvényes szabályokat és az emberek egészségét védeni hivatott intézkedéseket az országos vészhelyzeti bizottság. A legfontosabb előírások között vannak a következők:

Kötelező mától a maszk viselése a zárt nyilvános helyeken, pl. az üzletekben, a közszállítási járműveken, a munkahelyen, és más zárt nyilvános helyeken úgy, hogy az eltakarja az orrot és a szájat.

Mától a településeken és metropolisz-övezeteken belül korlátlan a közlekedés, nem kell nyilakozatban megnevezni a lakhelyelhagyás célját. A településekről (metropolisz-övezetekről) viszont csak indokolt esetekben lehet elutazni. Az elutazás csak a település elhagyásának célját megnevező, saját felelősségre kitöltött nyilatkozat birtokában engedélyezett, a formanyomtatvány megtalálható az interneten.

Mától kezdődően minden, külföldről Romániába érkező személynek otthoni elkülönítésbe kell vonulnia. A külföldről érkező személynek családjával vagy lakótársaival együtt otthoni karanténba kell vonulnia, függetlenül attól, hogy milyen országból érkezik Romániába. Ha azonban az illető személy nem akarja kitenni családját a megfertőződés kockázatának, kérheti az intézményes karanténban való elhelyezését.

Továbbra is szünetel a légi közlekedés Románia és tizenegy ország között. Az intézkedés 14 nappal hosszabbítja meg a szükségállapot alatt bevezetett korlátozásokat. A döntés értelmében mától kezdődően további 14 napig nem közlekednek a repülőgépek Románia és Ausztria, Belgium, Svájc, Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Hollandia, Spanyolország, az Amerikai Egyesült Államok, valamint Törökország között. Június 1-jéig szünetel ugyanakkor a menetrendszerű és alkalmi nemzetközi közúti személyszállítás is Románia és Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Ausztria, Belgium, Svájc, Nagy-Britannia, Hollandia, valamint Törökország között.

Újraindul a járóbeteg-ellátás. A járóbeteg-rendelőintézetek ezután ellátják a nem sürgősséginek minősülő eseteket is, de csak előzetes időpont-egyeztetéssel fogadják a betegeket, és a váróteremben nem tartózkodhatnak páciensek. A kórházak is fogadhatják a nem sürgősséginek minősülő eseteket is, a látogatási tilalom azonban továbbra is érvényben marad, és az egészségügyi intézményeknek meg kell találniuk a módját, hogy tájékoztassák a hozzátartozókat a beutalt páciens állapotáról.

Mától lehet szabadtéri misét és istentiszteletet tartani, és kinyitnak a szállodák és 14 nap múlva döntenek arról, hogy a hívek visszatérhetnek-e a templomba – mondta a tárcavezető. Kinyitnak a szállodák, amelyeknek azonban be kell tartaniuk az egészségügyi és a gazdasági miniszter közös rendeletét a működésre vonatkozóan.
A szépségszalonok kinyitását a gazdasági és a munkaügyi miniszter közös rendelete fogja szabályozni, a múzeumok megnyitását pedig az egészségügyi és a kulturális miniszter közös rendelete.
A fogászati rendelők újranyithatnak, működésüket az egészségügyi miniszter rendelete fogja szabályozni. A koronavírus-fertőzött páciensek az erre a célra külön kijelölt kabinetekben részesülhetnek fogászati kezelésben.

A kormány figyelemzetet azonban, hogy még mindig járvány van, most lazítanak kissé a korábban meghozott korlátozó intézkedéseken, de a helyzetet észszerűen kell kezelni és elővigyázatosnak kell lenni. 14 nap múlva felmérik a helyzetet és eldöntik, hogy folytatják a korlátozások feloldását, vagy ismét közbe kell lépni, ha nő az új esetek száma.

Mint ismert: Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány 30 napra az ország egész területére – jelentette be Marcel Vela belügyminiszter az országos vészhelyzeti bizottság tegnap esti ülését követően. A veszélyhelyzetet május 15-étől, mától rendelték el. Az erre vonatkozó törvény (és a benne foglalt bírságok), mint ismert, a jogi procedúra miatt leghamarabb hétfőn léphet érvénybe.