Nettó 83 lejjel emelkedhet a minimálbér jövőre

A 2020-as minimálbér nettó 83 lejjel, bruttó 150 lejjel nő – jelentette be a Társadalmi Párbeszéd Háromoldalú Országos Tanácsának ülése után Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

Ionel Dancă szerint ez az emelés objektív mutatókra épül, és úgy növeli a polgárok vásárlóerejét, hogy az nem lesz negatív hatással a román gazdaság versenyképességére és nem bontja meg a makrogazdasági egyensúlyt.

A pénzügyminiszter vázolta a minimálbér emelésére vonatkozó három javasolt forgatókönyvet. Az első forgatókönyv szerint a bruttó minimálbér az Országos Statisztikai Intézet által októberre számított inflációs rátával valamint az EUROSTAT által 2018-ra számított, egy foglalkoztatottra jutó valós munkatermelékenység-növekedéssel nő, ami összesen 7,2 tized százalékot tesz ki, azaz a minimálbér 2.080 lejről 2.230 lejre nő. A másik két forgatókönyvnek ugyanez az alapja, ám különböző korrekciós mechanizmusokat tartalmaz a gazdasági növekedés, illetve a munkanélküliség függvényében.

A tárcavezető szerint egyik forgatókönyvben sem lehet rosszabb eset annál, hogy nem nőnek a bérek. Florin Cîţu kifejtette: a kiemelt minimálbérek – egyetemi végzettség, építőipar – egyelőre maradnak, de hosszú távon azt tartanák kívánatosnak, hogy országos szinten egy minimálbér legyen.

(Marosvásárhelyi Rádió)